Wykonanie
Share the post "Przekładane kostki ziemniaczane"Jest to doskonały przepis na
ziemniaki do popisowego dania głównego. Cienkie plasterki
ziemniaków ułożone jak w tym przepisie Gordona Ramsaya, zapieczone i obsmażone na rumiano. Bardzo przyjemne dla oka i jeszcze lepiej smakują. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, a przed samym obiadem tylko pokroić w kostkę i obsmażyć.Przekładane kostki ziemniaczane (6 porcji)Składniki:240 ml
śmietankisól i
pieprz1,2 kg
ziemniaków (najlepiej duże)5 łyżek
masła (1 łyżka rozpuszczonego + 4 łyżki pokrojone w kostkę)
olejlistki z 2 gałązek
tymianku2 ząbki
czosnkuposiekany
szczypiorek do podania (opcjonalnie)Przygotowanie:Wlej
śmietankę do dużej miski i wsyp łyżkę
soli i pół łyżeczki
pieprzu.
Ziemniaki obierz , umieść szatkownicę nad miską i posiekaj je na cienkie plasterki, zaczynając od szerszej strony
ziemniaka (tak by plasterki były cienkie i szerokie). Pozwól im swobodnie wpadać do miski ze
śmietanką. Od czasu do czasu wymieszaj plasterki,tak by wszystkie były nią pokryte (dzięki temu nie ściemnieją).Wysokie i wąskie naczynie żaroodporne ( w stylu keksówki) wysmaruj połową rozpuszczonego
masła. Wyłóż je papierem do pieczenia, pozostawiając długie końce z każdej strony,posmaruj go drugą połową rozpuszczonego
masła i posyp
solą i
pieprzem. Te czynności pomogą nam na etapie wyciągania
ziemniaków z formy.Wykładaj plasterki
ziemniaków do formy,tak by zachodziły w 2/3 powierzchni na siebie i dokładnie ją wypełniały. Co druga warstwę
posól i popieprz i posyp kostkami
masła. Układaj tak, aż do wyczerpania się
ziemniaków, następnie zawiń pozostawione długie brzegi na ostatnią warstwę
ziemniaków i dodatkowo przykryj formę folią aluminiową.Piecz je w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez 1 godzinę i 50 minut, lub do miękkości (można sprawdzić np wykałaczką). Wyjmij z piekarnika i pozwól im poleżeć ok 15 min, połóż na
ziemniaki coś ciężkiego ( ja miałam 2 litrowe słoiki z
przetworami) i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin (max. 2 dni).Przed podaniem wyjmij naczynie z lodówki i nożem oddziel
ziemniaki z papierem od brzegów formy. Używając dłuższych brzegów papieru do pieczenia wyjmij je delikatnie z formy i połóż na desce do krojenia. Odkrój nierówne brzegi, tak, by powstała równa kostka. Teraz podziel ją
ostrym nożem na 12 równych kawałków i pozwól im poleżeć w temp. pokojowej przez 30 min.Na dużej patelni, na średnio-dużym ogniu rozgrzej trochę
oleju. Włóż kostki warstwami do dołu, razem z
czosnkiem i
tymiankiem. Smaż do momentu zarumienienia i następnie przełóż je na drugą stronę.Wyłóż
ziemniaki na talerze wraz z głównym daniem. Na każdej kostkę możesz położyć odrobinę
masła i posypać
szczypiorkiem.Smacznego!
Share the post "Przekładane kostki ziemniaczane"