ßßß Cookit - przepis na Trackbacks

Trackbacks

nazwa

Wykonanie

Share the post "Przekładane kostki ziemniaczane"
Jest to doskonały przepis na ziemniaki do popisowego dania głównego. Cienkie plasterki ziemniaków ułożone jak w tym przepisie Gordona Ramsaya, zapieczone i obsmażone na rumiano. Bardzo przyjemne dla oka i jeszcze lepiej smakują. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, a przed samym obiadem tylko pokroić w kostkę i obsmażyć.
Przekładane kostki ziemniaczane (6 porcji)
Składniki:
240 ml śmietanki
sól i pieprz
1,2 kg ziemniaków (najlepiej duże)
5 łyżek masła (1 łyżka rozpuszczonego + 4 łyżki pokrojone w kostkę)
olej
listki z 2 gałązek tymianku
2 ząbki czosnku
posiekany szczypiorek do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wlej śmietankę do dużej miski i wsyp łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
Ziemniaki obierz , umieść szatkownicę nad miską i posiekaj je na cienkie plasterki, zaczynając od szerszej strony ziemniaka (tak by plasterki były cienkie i szerokie). Pozwól im swobodnie wpadać do miski ze śmietanką. Od czasu do czasu wymieszaj plasterki,tak by wszystkie były nią pokryte (dzięki temu nie ściemnieją).
Wysokie i wąskie naczynie żaroodporne ( w stylu keksówki) wysmaruj połową rozpuszczonego masła. Wyłóż je papierem do pieczenia, pozostawiając długie końce z każdej strony,posmaruj go drugą połową rozpuszczonego masła i posyp solą i pieprzem. Te czynności pomogą nam na etapie wyciągania ziemniaków z formy.
Wykładaj plasterki ziemniaków do formy,tak by zachodziły w 2/3 powierzchni na siebie i dokładnie ją wypełniały. Co druga warstwę posól i popieprz i posyp kostkami masła. Układaj tak, aż do wyczerpania się ziemniaków, następnie zawiń pozostawione długie brzegi na ostatnią warstwę ziemniaków i dodatkowo przykryj formę folią aluminiową.
Piecz je w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez 1 godzinę i 50 minut, lub do miękkości (można sprawdzić np wykałaczką). Wyjmij z piekarnika i pozwól im poleżeć ok 15 min, połóż na ziemniaki coś ciężkiego ( ja miałam 2 litrowe słoiki z przetworami) i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin (max. 2 dni).
Przed podaniem wyjmij naczynie z lodówki i nożem oddziel ziemniaki z papierem od brzegów formy. Używając dłuższych brzegów papieru do pieczenia wyjmij je delikatnie z formy i połóż na desce do krojenia. Odkrój nierówne brzegi, tak, by powstała równa kostka. Teraz podziel ją ostrym nożem na 12 równych kawałków i pozwól im poleżeć w temp. pokojowej przez 30 min.
Na dużej patelni, na średnio-dużym ogniu rozgrzej trochę oleju. Włóż kostki warstwami do dołu, razem z czosnkiem i tymiankiem. Smaż do momentu zarumienienia i następnie przełóż je na drugą stronę.
Wyłóż ziemniaki na talerze wraz z głównym daniem. Na każdej kostkę możesz położyć odrobinę masła i posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Share the post "Przekładane kostki ziemniaczane"
Źródło:http://karmelowy.pl/przekladane-kostki-ziemniaczane