Wykonanie
Pyszna zupa- krem z
pieczarek... bez dodatku
mąki (rzadko dodaję ją do zup), więc i bez glutenu. Mnóstwo
pieczarek, kilka
ziemniaków,
bulion warzywny i pyszny, wegetariański, może być i wegański, bezglutenowyobiad gotowy. Gdy dodamy np.
makaron powstanie nam danie obiadowe, u nas z dodatkiem grzanek, jako pierwsze danie. Tak najczęściej bywają u nas właśnie zupy, w bulionówce jako część obiadu.Z podanych ilości uzyskałam 2 litry zupki, mieliśmy po kubeczku na 2 dni.Składniki:- 500g
pieczarek- 3 większe
ziemniaki-
bulion warzywny lub
mięsny (u mnie 400ml warzywnego)- 1 średnia
cebula- 2 ząbki
czosnku-
sól i świeżo mielony
pieprz do smaku- 1/2 łyżeczki suszonego
tymianku- słodka
śmietanka (można pominąć lub dać roślinną)- 1 łyżka bezzapachowego
oleju kokosowego (lub dowolnego)-
szczypiorek (opcjonalnie)- grzanki (opcjonalnie)
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i poddusić na
oleju kokosowym do miękkości, pod koniec dodać obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, zamieszać. Dołożyć pokrojone na kawałki
pieczarki, podsmażyć chwilkę, zalać
bulionem, dorzucić pokrojone w kostkę (obrane)
ziemniaki, przykryć i gotować ok.10-15 minut. Następnie dodać
tymianek. Zdjąć z palnika i zblendować na gładki krem.
Uzupełnić gorącą
wodą do uzyskania pożądanej konsystencji, doprawić
solą, świeżo mielonym
pieprzem,
śmietanką, zamieszać. Ja otrzymałam 2 litry zupy-krem.Podawać sam lub z grzankami*, posypany
szczypiorem... pycha :-)* 2-3 kanapki smaruję delikatnie
olejem kokosowym, kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanej patelni, posypuję delikatnie
solą,
czosnkiem mielonym i ulubionymi
ziołami.
Smacznego ;-)