Wykonanie
Zapragnęłam takich ziemniaczków..I odkryłam prosty patent jak je nacinać aby nie przeciąć do końca, nie wiem kto jest autorem, ale pokłony dla tej osoby za tęgą głowę i pomysłowość.A teraz przepis..inspiracja6-8
ziemniaków (lub ile dacie radę zjeść)1-2 ząbki
czosnku pokrojone na cieniutkie plasterkiświeży/suszony
tymianek do posypania
olej do posmarowania1 łyżka
masłasól,
pieprzZiemniaki dokładnie myjemy i osuszamy (możemy obrać), a następnie każdego
ziemniaka kładziemy na łyżce (najlepiej drewnianej) i nacinamy na głębokość 3/4 grubości
ziemniaka w odległości ok 3 mm (łyżka ułatwi nam zadanie, zatrzyma nóż, dzięki
czemu nie przetniemy całkiem
ziemniaka).Pomiędzy nacięcia (listki) wkładamy cieniutkie plasterki
czosnku (do każdego
ziemniaka 2-3 plasterki) i tak przygotowane
ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem, kropimy
olejem i posypujemy
przyprawami (
sól,
pieprz,
tymianek). Do naczynia dokładamy 1 łyżkę
masła i całość wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut (w zależności od rodzaju
ziemniaków), a w ostatniej fazie podpiekamy od góry, aby
ziemniaki były chrupiące.Podajemy jako przekąskę (
solo lub z sosami) lub jako dodatek do
mięs czy ryb.