ßßß
 
            
         Składniki na formę o średnicy 23 cm:1,4 kg ziemniaków500 ml śmietanyszczypiortymianekmasło do smarowaniasól i pieprz smakuPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 ° C. W przypadku korzystania z szklanego naczynia rozgrzewamy piekarnik 190 ° C.Wycinamy dwa kręgi zpapieru do pieczenia.
Składniki na formę o średnicy 23 cm:1,4 kg ziemniaków500 ml śmietanyszczypiortymianekmasło do smarowaniasól i pieprz smakuPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 ° C. W przypadku korzystania z szklanego naczynia rozgrzewamy piekarnik 190 ° C.Wycinamy dwa kręgi zpapieru do pieczenia. Jeden musi pasować do dna formy, drugi musi zakrywać górną część ziemniaków.Obrane i umyte ziemniaki kroimy na cienkie plastry.Kroimy na drobno szczypior.Mieszamy śmietanę ze szczypiorem.
Jeden musi pasować do dna formy, drugi musi zakrywać górną część ziemniaków.Obrane i umyte ziemniaki kroimy na cienkie plastry.Kroimy na drobno szczypior.Mieszamy śmietanę ze szczypiorem. Dodajemy pokrojone na plastry ziemniaki i mieszamy.
Dodajemy pokrojone na plastry ziemniaki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.Smarujemy formę masłem, dół i boki. Układamy plastry ziemniaków do ich skończenia.Doprawiamy solą i pieprzem.Resztki śmietany wyrzucamy. Dodajemy trochę masła na wierzchu.
Odstawiamy na 10 minut.Smarujemy formę masłem, dół i boki. Układamy plastry ziemniaków do ich skończenia.Doprawiamy solą i pieprzem.Resztki śmietany wyrzucamy. Dodajemy trochę masła na wierzchu. Umieszczamy papier do pieczenia na szczycie ziemniaków i delikatnie dociskamy.
Umieszczamy papier do pieczenia na szczycie ziemniaków i delikatnie dociskamy. Umieszczamy ciężkie naczynie np. z wodą na papierze do pieczenia, w ten sposób ziemniaki ulegają kompresji podczas gotowania.
Umieszczamy ciężkie naczynie np. z wodą na papierze do pieczenia, w ten sposób ziemniaki ulegają kompresji podczas gotowania. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.Pieczemy 40-50 minut, a nawet godzinę(w zależności od Waszego piekarnika).Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 3-5 minut.Zdejmujemy papier do pieczenia. Umieszczamy talerz do góry nogami na górze naczynia.Delikatnie odwracamy. Usuwamy papier do pieczenia.Posypujemy posiekanym tymiankiem i podajemy na ciepło.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.Pieczemy 40-50 minut, a nawet godzinę(w zależności od Waszego piekarnika).Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 3-5 minut.Zdejmujemy papier do pieczenia. Umieszczamy talerz do góry nogami na górze naczynia.Delikatnie odwracamy. Usuwamy papier do pieczenia.Posypujemy posiekanym tymiankiem i podajemy na ciepło.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)