Wykonanie
Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zapiekankę z
ziemniaków.Zapiekanka przygotowana jest z samych
ziemniaków, ale można według uznania wzbogacić ją o różne
zioła. Ja dodałam
szczypior.Zapiekanka z
ziemniaków, to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny.Idealna na takie dni kiedy gotowanie nie w głowie albo czasu brak, a może i zmęczenie nas dopadło.Można ją podawać z
sałatą lub
wędliną, można też jeść samodzielnie.Zapraszam ;-)

Składniki na formę o średnicy 23 cm:1,4 kg
ziemniaków500 ml
śmietanyszczypiortymianekmasło do smarowania
sól i
pieprz smakuPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 ° C. W przypadku korzystania z szklanego naczynia rozgrzewamy piekarnik 190 ° C.Wycinamy dwa kręgi zpapieru do pieczenia.

Jeden musi pasować do dna formy, drugi musi zakrywać górną część
ziemniaków.Obrane i umyte
ziemniaki kroimy na cienkie plastry.Kroimy na drobno
szczypior.Mieszamy
śmietanę ze
szczypiorem.

Dodajemy pokrojone na plastry
ziemniaki i mieszamy.

Odstawiamy na 10 minut.Smarujemy formę
masłem, dół i boki. Układamy plastry
ziemniaków do ich skończenia.Doprawiamy
solą i
pieprzem.Resztki
śmietany wyrzucamy. Dodajemy trochę
masła na wierzchu.

Umieszczamy papier do pieczenia na szczycie
ziemniaków i delikatnie dociskamy.

Umieszczamy ciężkie naczynie np. z
wodą na papierze do pieczenia, w ten sposób
ziemniaki ulegają kompresji podczas gotowania.

Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.Pieczemy 40-50 minut, a nawet godzinę(w zależności od Waszego piekarnika).Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 3-5 minut.Zdejmujemy papier do pieczenia. Umieszczamy talerz do góry nogami na górze naczynia.Delikatnie odwracamy. Usuwamy papier do pieczenia.Posypujemy posiekanym
tymiankiem i podajemy na ciepło.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)