ßßß
 
            
         Składniki(4 porcje)1,5 kg ziemniaków1 duża cebula100 g startego sera (u mnie 50 g parmezanu i 50 g długo dojrzewającego cheddara)1,5 łyżki słodkiej paprykigarść czosnku niedźwiedziegosól ziołowa, pieprz1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do wysmarowania formy
Składniki(4 porcje)1,5 kg ziemniaków1 duża cebula100 g startego sera (u mnie 50 g parmezanu i 50 g długo dojrzewającego cheddara)1,5 łyżki słodkiej paprykigarść czosnku niedźwiedziegosól ziołowa, pieprz1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do wysmarowania formy PrzygotowanieZiemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulkę pokroić drobno i poddusić na łyżce oliwy w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Ser zetrzeć na tarce. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać do garnka z ziemniakami ser (zostawić 3 łyżki do posypania zapiekanki) i cebulę. Dobrze doprawić papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać składniki, a najlepiej utłuc wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Formę wysmarować odrobiną oliwy z oliwek i wyłożyć masę ziemniaczaną, tworząc na powierzchni " fale", czyli nierówności, które zamienią się w piekarniku w chrupiącą skórkę. Posypać z wierzchu 3 łyżkami sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i zapiekać przez 35 minut. Podawać na ciepło.
PrzygotowanieZiemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulkę pokroić drobno i poddusić na łyżce oliwy w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Ser zetrzeć na tarce. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać do garnka z ziemniakami ser (zostawić 3 łyżki do posypania zapiekanki) i cebulę. Dobrze doprawić papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać składniki, a najlepiej utłuc wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Formę wysmarować odrobiną oliwy z oliwek i wyłożyć masę ziemniaczaną, tworząc na powierzchni " fale", czyli nierówności, które zamienią się w piekarniku w chrupiącą skórkę. Posypać z wierzchu 3 łyżkami sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i zapiekać przez 35 minut. Podawać na ciepło.