Wykonanie
W ramach współpracy z portalem Uroda i Zdrowie miałam okazje przetestować produkty firmy Kamis - Kulinarne Inspiracje KamisW zestawie znalazły się
przyprawy z kulinarnymi inspiracjami Kamis w 4 wariantach
Kurczak ze
śliwką owijany
boczkiemPikantna
wołowina w
winiePolędwiczki z
jabłkiem w sosie
szałwiowymRozmarynowy kurczak z warzywami

W każdym zestawie znajduje się 5 porcji
ziół i przypraw odpowiednio zamkniętych w przezroczystych pojemniczkach . Do każdego wariantu potrawy wchodzi inny zestaw przypraw dopasowany do przepisu na opakowaniu, przez co całość wydaje się jeszcze bardziej interesująca.Na opakowaniu widnieje informacja na ile porcji jest dana
przyprawa oraz ile czasu zajmuje wykonanie przepisu .Dla początkujących kucharzy taki zestaw
ziół jest znakomitym ułatwieniem w łączeniu przypraw i
ziół i nadaniu potrawie wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku.Niewygórowana cena około 5 zł jest kolejnym plusem na to, że na pewno w przyszłości wypróbuję Kulinarne Inspiracje Kamis w swoich autorskich przepisach kulinarnych.

Przygotowałam danie obiadowe według przepisu z Kulinarnych Inspiracji jednocześnie zmieniając je trochę według swoich upodobań.Zdecydowałam się na
Rozmarynowego kurczaka z warzywami. Dodatek
rozmarynu,
oregano,
tymianku,
czosnku i
słodkiej papryki sprawił, że moje danie nabrało intensywnego aromatu i wyrazistości i bardzo szybko zniknęło z talerzy.

składniki na 4 porcje8 pałek
kurczaka (około 1 kg)250 g
cebuli250 g
marchewki300g
papryki zielonej8 średnich
ziemniaków1,5 łyżki
cukru lub
mioduprzepisPałki z
kurczaka nacieramy
solą i odstawiamy.
Ziemniaki kroimy w 2-3 cm kostkę, dodajemy 1 łyżkę
oleju,
rozmarynu i mieszamy.
Cebulkę kroimy w kostkę,
paprykę w paski,
marchewki kroimy w plastry.
Kurczaka obsmażamy za wszystkich stron na
oleju. Przekładamy do miski, dodajemy
paprykę w proszku, 1/2 porcji
czosnku,
tymianek i mieszamy. Na tłuszczu ze smażenia
mięsa karmelizujemy
cukier (podgrzewamy, aż się rozpuści). Dodajemy
cebulkę,
marchew i
paprykę. Podsmażamy około 5 minut, stale mieszając. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym
czosnkiem,
oregano i mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50-60 minut.

François Rabelais