ßßß Cookit - przepis na Rozmarynowy kurczak z warzywami;

Rozmarynowy kurczak z warzywami;

nazwa

Wykonanie

Kurczak ze śliwką owijany boczkiem;
Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym;
Pikantna wołowina w winie;
Jako pierwszy wypróbowałam zestaw Rozmarynowy kurczak z warzywami. Na początku przedstawię przepis, a następnie swoją opinię.
Składniki (zgodnie z instrukcją na opakowaniu; w nawiasie moje zmiany i uwagi):
- 8 pałek kurczaka (u mnie pałki zamienione na pierś - ok. 500 g),
- 1 łyżeczka soli (u mnie 2 - jedna do kurczaka, druga do ziemniaków),
- 250 g małych cebulek (nie miałam małych, więc dodałam 2 duże),
- 250 marchewki,
- 300 g fasoli szparagowej (nie miałam, zastąpiłam porem),
- 6 średnich ziemniaków,
- 1,5 łyżki cukru bądź miodu,
- zestaw Kulinarne Inspiracje Kamis (rozmaryn, papryka słodka, czosnek, tymianek, oregano),
- 1 łyżka oleju plus olej do podsmażenia.
Na początku myjemy kurczaka, osuszamy, nacieramy solą (w przypadku użycia piersi - kroimy na mniejsze kawałki). Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy olej, sól (1 łyżeczka) i rozmaryn, a następnie dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki (może być kostka/plastry/pióra; w przypadku małych cebulek - ćwiartki). Marchew obieramy, kroimy w plastry. Pora kroimy na plasterki - tylko białą część (w przypadku fasolki - na kawałki 3-centymetrowe). Warzywa umieszczamy w misce, przyprawiamy papryką słodką, połową porcji czosnku i tymiankiem. Mieszamy.
Na oleju podsmażamy kurczaka z obu stron, aż zbieleje. Na pozostałym tłuszczu karmelizujemy cukier/miód (podgrzewamy do rozpuszczenia). Dodajemy warzywa i mieszamy. Podsmażamy ok. 5 minut. Po tym czasie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy resztą czosnku, oregano. Mieszamy. Układamy kurczaka i ziemniaki - warstwami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Smacznego!
A teraz czas na opinię. Przedstawię ją w podziale na plusy i minusy.
Pozytywnie oceniam...
pomysł - zestawy przypraw z gotowym przepisem są dobrym rozwiązaniem dla osób, które zaczynają przygodę z gotowaniem. Przepis na odwrocie opakowania i zestaw idealnie pasujących przypraw z pewnością ułatwi przygotowanie fajnego dania;
przyprawy, które są naturalne;
ciekawe przepisy, które mogą posłużyć za inspirację;
fajne opakowanie, zawierające każdą przyprawę szczelnie zamkniętą (po otwarciu czuć niesamowity aromat każdej z nich);
Negatywnie oceniam...
nie do końca sprecyzowaną listę składników - brakuje w niej np. oleju do smażenia kurczaków, soli do ziemniaków;
biorąc pod uwagę podane proporcje składników, przypraw jest wg mnie trochę za mało (w przepisie zalecano użycie 1 kg pałek z kurczaka, przy czym ja użyłam 500 g piersi i było akurat);
cena - jeden zestaw to koszt w granicach 5-6 zł (w zależności od sklepu), co uważam za nieadekwatne do zawartości; za taką cenę można samemu skomponować zestaw przypraw o większej wadze;
I to by było na tyle. Zamierzam testować kolejne zestawy i wzbogacać ten wpis o nowe odczucia. Dziękuję portalowi Polska-Gotuje.pl za możliwość przetestowania zestawów Kulinarne Inspiracje Kamis.
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/11/rozmarynowy-kurczak-z-warzywami.html