ßßß
Pyszny, urozmaicony i zdrowy obiad. Pulpeciki (oczywiście bez sosu) idealne dla dzieci.Składniki dla 4 osób:- 1 duża pierś kurczaka- 1 namoczona i dobrze odciśnięta kajzerka- 2 ząbki czosnku- sól i pieprz- po szczypcie: majeranku, kminku,lubczyku,kolendry- po pół łyżeczki posiekanego, koperku,szczypiorku i natki- 1 jajko- 2 łyżki bułki tartej- słoik konserwowej marchewki z groszkiemDodatkowo:- mały kalafior- 2 woreczki kaszy gryczanejSos potrójnie pieprzowy:- 2 łyżki masła- 1 łyżka mąki pszennej- 1 szklanka bulionu lub wody- 1 łyżka ostrej musztardy- po kilka ziarenek pieprzu białego, czarnego i zielonego- odrobina zmielonego pieprzu ziołowegoKalafiora podzielić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kaszę również ugotować.Mięso zmielić wraz z bułką, dodać jajko, przyprawy, zioła,bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem i wyrobić na masę. Marchew z groszkiem dobrze odcedzić. Masę podzielić na mniejsze porcje, rozpłaszczać na placuszki, nadziewać pomagając sobie małą łyżeczką marchewką z groszkiem, zlepić brzegi i formować pulpety ( najlepiej zwilżonymi dłońmi).


Tak przygotowane pulpety wrzucać do gorącego bulionu i gotować na małym ogniu około 20 minut.Ugotowaną kaszę wymieszać z marchewką i groszkiem.Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, następnie wlać bulion ( ten w którym gotowały się pulpety). Dodać pieprz i musztardę i wymieszać, podgrzewać jeszcze przez parę minut aż do zgęstnienia.Na talerz wyłożyć kaszę wymieszaną z marchewką z groszkiem, kalafior i pulpety, polać sosem.