Wykonanie

"Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w
polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny
mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające
syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans).Autorki " Kuchni polskiej bez pszenicy " :
Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska, proponują coś zupełnie innego. Radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów dostępnych w
polskich sklepach."Książka ta jest nawiązaniem do książek Davisa ("Diety bez pszenicy" i "Kuchni bez pszenicy") - ale przystosowana do realiów
polskich.Zawiera ponad 300 przepisów na popularne w Polsce dania z łatwo dostępnych, lokalnych produktów bez glutenu, z naciskiem na
kasze,
mąki gryczane i jaglane,
miód, warzywa i ekologiczne
jajka,
mięso i
ryby.Znajdziemy w niej przepisy na
chleby i
bułki, słodkie i słone śniadania, pożywne zupy, dania obiadowe (głównie wegetariańskie
kaszowo-warzywne, pierogi, kotleciki, pyzy,
makarony, tarty i pizze) oraz sałatki, przekąski oraz słodkości (lekkie desery,
torty, szybkie ciasta i muffinki,
ciasteczka i batoniki, z
owocami,
płatkami,
orzechami,
czekoladą, z
burakami albo
fasolą).Oprócz tego podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe,
biszkopty,
mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy
jogurt.Dania w książce nie tylko nie zawierają glutenu, ale nie ma w nich również
cukru, sztucznych słodzików, gumy guar, czy zagęszczaczy.Książka jest uzupełniona kilkunastoma zdjęciami.

W książce Davisa "Kuchnia bez pszenicy", przepisy wydają się kaloryczne (w większości z nich używa
sera i
śmietany), oprócz tego
drogich mąk kokosowej czy migdałowej.Autorki zamiast
drogich mąk, preferują nasze
krajowe mąki: gryczaną, jaglaną,
ryżową czy ziemniaczaną. Zamiast c
ukru używają
ksylitolu, jego koszt to ok. 28-30 zł/kg - pytajcie koniecznie o producenta (powinien być Danisco) i skład, bo może się okazać, że zbyt tani kupicie
chiński cukier kukurydziany. Zawsze można też kupić
stewię, która jest bardzo wydajna (w wypiekach najlepiej łączyć
stewię z
ksylitolem).Na ponad 80 stronach znajdziecie informacje i porady dotyczące zdrowych zakupów, używania zamienników różnych produktów. Ta część książki jest szczególnie istotna dla osób, które do tej
pory nie interesowały się zdrowym odżywianiem - znajdą tam wiele podstawowych informacji. Dla pozostałych osób - zawsze warto taką wiedzę sobie przypomnieć ;).Oprócz ogólnego spisu treści, znajdują się też indeks przepisów (tematyczny i alfabetyczny). Dodatkowo, w części książki z przepisami, przed każdym z rozdziałów - szczegółowy spis treści.


Autorki są ekspertkami w dziedzinie zdrowego jedzenia i prowadzą własne blogi, p. Wanda jest edukatorką żywieniową, ovo-wegetarianką, p.
Marta prowadzi warsztaty kulinarne i piecze dla
cukierni bezglutenowych.Wydawnictwo: Bukowy LasOprawa: Broszurowa ze skrzydełkamiFormat książki: 165x205 mmLiczba stron: 368Cena: 39 , 90 zł