ßßß Cookit - przepis na "Kuchnia polska bez pszenicy" M. Szloser i W. Gąsiorowska - recenzja książki

"Kuchnia polska bez pszenicy" M. Szloser i W. Gąsiorowska - recenzja książki

nazwa

Wykonanie

"Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans).
Autorki " Kuchni polskiej bez pszenicy " : Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska, proponują coś zupełnie innego. Radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów dostępnych w polskich sklepach."
Książka ta jest nawiązaniem do książek Davisa ("Diety bez pszenicy" i "Kuchni bez pszenicy") - ale przystosowana do realiów polskich.
Zawiera ponad 300 przepisów na popularne w Polsce dania z łatwo dostępnych, lokalnych produktów bez glutenu, z naciskiem na kasze, mąki gryczane i jaglane, miód, warzywa i ekologiczne jajka, mięso i ryby.
Znajdziemy w niej przepisy na chleby i bułki, słodkie i słone śniadania, pożywne zupy, dania obiadowe (głównie wegetariańskie kaszowo-warzywne, pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze) oraz sałatki, przekąski oraz słodkości (lekkie desery, torty, szybkie ciasta i muffinki, ciasteczka i batoniki, z owocami, płatkami, orzechami, czekoladą, z burakami albo fasolą).
Oprócz tego podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt.
Dania w książce nie tylko nie zawierają glutenu, ale nie ma w nich również cukru, sztucznych słodzików, gumy guar, czy zagęszczaczy.
Książka jest uzupełniona kilkunastoma zdjęciami.
W książce Davisa "Kuchnia bez pszenicy", przepisy wydają się kaloryczne (w większości z nich używa sera i śmietany), oprócz tego drogich mąk kokosowej czy migdałowej.
Autorki zamiast drogich mąk, preferują nasze krajowe mąki: gryczaną, jaglaną, ryżową czy ziemniaczaną. Zamiast c ukru używają ksylitolu, jego koszt to ok. 28-30 zł/kg - pytajcie koniecznie o producenta (powinien być Danisco) i skład, bo może się okazać, że zbyt tani kupicie chiński cukier kukurydziany. Zawsze można też kupić stewię, która jest bardzo wydajna (w wypiekach najlepiej łączyć stewię z ksylitolem).
Na ponad 80 stronach znajdziecie informacje i porady dotyczące zdrowych zakupów, używania zamienników różnych produktów. Ta część książki jest szczególnie istotna dla osób, które do tej pory nie interesowały się zdrowym odżywianiem - znajdą tam wiele podstawowych informacji. Dla pozostałych osób - zawsze warto taką wiedzę sobie przypomnieć ;).
Oprócz ogólnego spisu treści, znajdują się też indeks przepisów (tematyczny i alfabetyczny). Dodatkowo, w części książki z przepisami, przed każdym z rozdziałów - szczegółowy spis treści.
Autorki są ekspertkami w dziedzinie zdrowego jedzenia i prowadzą własne blogi, p. Wanda jest edukatorką żywieniową, ovo-wegetarianką, p. Marta prowadzi warsztaty kulinarne i piecze dla cukierni bezglutenowych.
Wydawnictwo: Bukowy Las
Oprawa: Broszurowa ze skrzydełkami
Format książki: 165x205 mm
Liczba stron: 368
Cena: 39 , 90 zł
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/10/kuchnia-polska-bez-pszenicy-m-szloser-i.html