Wykonanie
W dzisiejszych czasach gdy wiele rzeczy uznawanych za zdrowe, okazuje się tak naprawdę niczym nie różnić od innych, oraz z racji tej, że w rodzinie mam wielu alergików i w związku z tym bardzo lubię wiedzieć co jem, postanowiłam zrobić własny
naturalny jogurt - tak bardzo uwielbiany przez moją rodzinę. Jeżeli ktoś nie lubi smaku
jogurtu naturalnego, może dodać do niego wiele różnych, zdrowych dodatków, np.
konfiturę malinową, różne
orzechy,
banany,
owoce sezonowe itp. itd. :)
Składniki:- 1l
mleka conajmniej 2% *-1 mały
jogurt bez
cukru (150g)+ dodatkowo Termos z szeroką górą
Mleko niepasteryzowane przegotować. Przestudzić do temp. około 45-50 *C (jak ktoś nie ma termometru, to wystarczy włożyć palec i jeżeli utrzyma się go w tej temp. przez 10s , to jest to idealna temp.)
Mleko UHT wystarczy tylko podgrzać.Ja używam
mleka w butelkach, które tylko lekko podgrzewam.Do
jogurtu dodajemy kilka łyżek
mleka, dokładnie mieszamy a następnie wlewamy go do garnka z
mlekiem. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do termosu i zamykamy na 10-12 godzin. Po tym czasie mamy pyszny kremowy jogurcik. Do następnej partii zostawiamy sobie 150ml
jogurtu- wtedy nie musimy dodawać kupnego.
Jogurt przekładamy do szklanych słoiczków i przechowujemy w lodówce. Może tam sobie stać nawet kilkanaście dni.* gdy użyjemy
mleka o zawartości tłuszczu 3,
2% jogurt będzie gęściejszy.
Smacznego!:)