Wykonanie
Przy tym
jogurcie jest więcej pracy niż przy tym z wcześniejszego przepisu (domowy
jogurt z multicookera), ale my bardziej go lubimy. Jego konsystencja jest gładka i aksamitna. No i robimy go w małych pojemniczkach, które możemy bez problemu zabrać do pracy i szkoły.Jak zdrowy jest
jogurt nie trzeba chyba nikomu mówić, dlatego my zachęcamy do domowej produkcji. Robi się co prawda długo, ale robi się samo. Naszej pracy jest ledwie chwila na samym początku. A
potem możemy się cieszyć pysznym i zdrowym smakiem.A jeśli ktoś lubi
jogurty smakowe to nic nie stoi na przeszkodzie żeby po zrobieniu dodać do słoiczka odrobinę
owoców czy
dżemu owocowego. Albo troszkę pasty waniliowej.Co ciekawe, bez problemu można zrobić
jogurt z ogólnodostępnego
mleka UHT. Dzięki temu, że to
mleko jest wyjałowione ze wszystkiego bardzo fajnie i szybko namnażają się tam pożądane kultury bakteryjne.Potrzebujemy:1 litr
mleka 3,2%bakterie starterowe do
jogurtu np. YO 122jogurtownicaBakterie starterowe bez problemu można kupić w sklepach serowarskich w internecie.
Mleko podgrzewamy do temperatury 40-46 stopni. Dodajemy bakterie starterowe zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu. U nas jest to 0,1 g na 1 litr
mleka. Dokładnie mieszamy, przelewamy do słoiczków i zakręcamy. Słoiczki wkładamy do jogurtownicy i włączamy do prądu na 12 godzin. Po tym czasie schładzamy i przechowujemy w lodówce. Prawda, że proste?Smacznego!