ßßß Cookit - przepis na Domowy jogurt z jogurtownicy

Domowy jogurt z jogurtownicy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przy tym jogurcie jest więcej pracy niż przy tym z wcześniejszego przepisu (domowy jogurt z multicookera), ale my bardziej go lubimy. Jego konsystencja jest gładka i aksamitna. No i robimy go w małych pojemniczkach, które możemy bez problemu zabrać do pracy i szkoły.
Jak zdrowy jest jogurt nie trzeba chyba nikomu mówić, dlatego my zachęcamy do domowej produkcji. Robi się co prawda długo, ale robi się samo. Naszej pracy jest ledwie chwila na samym początku. A potem możemy się cieszyć pysznym i zdrowym smakiem.
A jeśli ktoś lubi jogurty smakowe to nic nie stoi na przeszkodzie żeby po zrobieniu dodać do słoiczka odrobinę owoców czy dżemu owocowego. Albo troszkę pasty waniliowej.
Co ciekawe, bez problemu można zrobić jogurt z ogólnodostępnego mleka UHT. Dzięki temu, że to mleko jest wyjałowione ze wszystkiego bardzo fajnie i szybko namnażają się tam pożądane kultury bakteryjne.
Potrzebujemy:
1 litr mleka 3,2%
bakterie starterowe do jogurtu np. YO 122
jogurtownica
Bakterie starterowe bez problemu można kupić w sklepach serowarskich w internecie.
Mleko podgrzewamy do temperatury 40-46 stopni. Dodajemy bakterie starterowe zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu. U nas jest to 0,1 g na 1 litr mleka. Dokładnie mieszamy, przelewamy do słoiczków i zakręcamy. Słoiczki wkładamy do jogurtownicy i włączamy do prądu na 12 godzin. Po tym czasie schładzamy i przechowujemy w lodówce. Prawda, że proste?
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2015/09/domowy-jogurt-z-jogurtownicy.html