ßßß Cookit - przepis na Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

nazwa

Wykonanie

Produkcja domowego jogurtu naturalnego to bułka z masłem. Wychodzi smaczny i gęsty, nie skłamię jak powiem, ze lepszy niż sklepowy. Nie potrzeba szukać i kupować żadnych specjalnych kultur bakterii, ponieważ można skorzystać z tak zwanego startera - czyli kupnego jogurtu.
Gdzie tu logika?
Po pierwsze, do domowego jogurtu nie trzeba dodawać mleka w proszku, które jest bardzo popularnym składnikiem w jogurtach produkowanych metodą przemysłową. Mleko w proszku jest uważane za produkt niezdrowy, więc jogurt jest idealny dla osób, które go unikają - na cały jogurt jest go tyle co w starterze, oczywiście jeśli używamy jako startera jogurtu z jego dodatkiem.
Po drugie, własnoręcznie wykonany jogurt to koszt ok. 3 zł za ponad litr, gdzie "kupny" kosztuje średnio ok. 5 zł. Nie wydaje się dużo, ale dla osób jedzących dużo jogurtów (takich jak ja) ta różnica jest znaczna.
Składniki:
1 litr mleka pasteryzowanego
100g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Podgrzać jogurt do 35-40 stopni (ja nie mamy termometru, wystarczy zanurzyć w nim palec - mleko ma być gorące, ale nie parzyć - tak by kilka sekund dało się spokojnie wytrzymać. Zdjąć z ognia, dodać jogurt i wymieszać za pomocą trzepaczki. Przelać do szklanych słoików (4-5 słoików "dżemowych") i dobrze zakręcić. Podgrzewać wybraną metodą*.
* Średni czas fermentacji jogurtu wynosi 12-24 h (zależnie od wybranej metody). Pełny słoik można:
owinąć grubym kocem/ręcznikiem
postawić na grzejniku
włożyć do łóżka pod kołdrę
postawić w mikrofalówce (ale jej nie włączać!)
wstawić do ustawionego na najniższą temperaturę piekarnika (wtedy czas fermentacji wynosi 8-10 h!)
Smacznego!
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/01/domowy-jogurt-naturalny.html