ßßß Cookit - przepis na Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

nazwa

Wykonanie

Domowy, zdrowy, bez żadnych ulepszaczy, czy konserwantów. Prawdziwy, swojski i pyszny jogurt naturalny :)
I wbrew pozorom, jego przygotowanie jest bardzo łatwe i na prawdę warto zrobić samemu. Polecam każdemu :)
Składniki:
– litr mleka 3,2% nie UHT, z jak najkrótszą datą ważności
– 8 łyżek dobrej jakości, gęstego jogurtu naturalnego
– 2 litrowe słoiki z nakrętką
Przygotowanie:
* Mleko podgrzewamy do temperatury 37st., ( jeśli nie mamy termometru, wkładamy palec. Powinno być gorące, ale nie parzące ).
* Do każdego słoika nakładamy po 4 łyżki jogurtu naturalnego i wlewamy po jednej chochelce mleka. Dokładnie mieszamy.
Wlewamy jeszcze po jednej chochelce do słoików, mieszamy i jeszcze po dwie do każdego, znowu mieszamy. W słoikach musi być po równo mleka.
* Zakładamy nakrętki na słoiki, delikatnie przekręcamy.
* Wkładamy słoiki w ciepłe miejsce na około 6 do 9 godzin. Może to być nagrzany lekko ( 30st.) piekarnik, lub możemy włożyć je pod kołdrę.
Nie dotykamy i nie potrząsamy słoikami przez najbliższe 6 godzin. Po tym czasie sprawdzamy czy jogurt jest już odpowiednio gęsty, jeśli nie to zostawiamy go jeszcze na 2 godzinki.
Jeżeli nasz jogurt ma już odpowiednią konsystencję, wkładamy go do lodówki.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/jogurt-naturalny