Wykonanie
Domowy, zdrowy, bez żadnych ulepszaczy, czy konserwantów. Prawdziwy, swojski i pyszny
jogurt naturalny :)I wbrew pozorom, jego przygotowanie jest bardzo łatwe i na prawdę warto zrobić samemu. Polecam każdemu :)Składniki:– litr
mleka 3,2% nie UHT, z jak najkrótszą datą ważności– 8 łyżek dobrej jakości, gęstego
jogurtu naturalnego– 2 litrowe słoiki z nakrętkąPrzygotowanie:*
Mleko podgrzewamy do temperatury 37st., ( jeśli nie mamy termometru, wkładamy palec. Powinno być gorące, ale nie parzące ).* Do każdego słoika nakładamy po 4 łyżki
jogurtu naturalnego i wlewamy po jednej chochelce
mleka. Dokładnie mieszamy.Wlewamy jeszcze po jednej chochelce do słoików, mieszamy i jeszcze po dwie do każdego, znowu mieszamy. W słoikach musi być po równo
mleka.* Zakładamy nakrętki na słoiki, delikatnie przekręcamy.* Wkładamy słoiki w ciepłe miejsce na około 6 do 9 godzin. Może to być nagrzany lekko ( 30st.) piekarnik, lub możemy włożyć je pod kołdrę.Nie dotykamy i nie potrząsamy słoikami przez najbliższe 6 godzin. Po tym czasie sprawdzamy czy
jogurt jest już odpowiednio gęsty, jeśli nie to zostawiamy go jeszcze na 2 godzinki.Jeżeli nasz
jogurt ma już odpowiednią konsystencję, wkładamy go do lodówki.
Kategorie: