ßßß Cookit - przepis na DOMOWY JOGURT NATURALNY

DOMOWY JOGURT NATURALNY

nazwa

Wykonanie

Jogurt ten robię systematycznie odkąd usłyszałam przepis przed kilkoma laty, w programie kulinarnym Siostry Leonilli na antenie Radia Maryja. Jednocześnie tym wpisem inauguruję nowy cykl pt. MOJA DOMOWA MLECZARNIA.
Wykonanie jogurtu naturalnego jest tak proste, że warto robić, aby było i taniej i smaczniej. Dodając do niego zmiksowane ulubione owoce, otrzymujemy smaczne jogurty owocowe. Polecam :)
Składniki :
1 litr mleka (najlepiej pełnotłustego)
4 łyżki mleka granulowanego odtłuszczonego
4 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie z Bakomy)
Wykonanie :
Mleko gotujemy, studzimy do temp. 40° - 45°C. Dobrej jakości naturalny jogurt (o temp. pokojowej, nie bezpośrednio z lodówki, bo zbyt ochłodzi nam mleko) wlewamy do mleka i dokładnie mieszamy. Dodajemy granulowane mleko odtłuszczone, ponownie mieszamy. Przykrywamy pokrywką, okręcamy w koc i odstawiamy na ok. 5 godzin. Po tym czasie usuwamy koc i odstawiamy na ok. 2 godziny w temp. ok. 20°C, po czym wkładamy do lodówki. Po ok. 4 godzinach jogurt gotowy jest do spożycia.
Odkładamy 4 łyżki jogurtu do pojemniczka, do wykonania kolejnej porcji.
Jogurt przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/07/DOMOWY-JOGURT-NATURALNY.html