Wykonanie
Jogurt ten robię systematycznie odkąd usłyszałam przepis przed kilkoma laty, w programie kulinarnym Siostry Leonilli na antenie
Radia Maryja. Jednocześnie tym wpisem inauguruję nowy cykl pt. MOJA DOMOWA MLECZARNIA.Wykonanie
jogurtu naturalnego jest tak proste, że warto robić, aby było i taniej i smaczniej. Dodając do niego zmiksowane ulubione
owoce, otrzymujemy smaczne
jogurty owocowe. Polecam :)
Składniki :1 litr
mleka (najlepiej pełnotłustego)4 łyżki
mleka granulowanego odtłuszczonego4 łyżki
jogurtu naturalnego (u mnie z Bakomy)Wykonanie :
Mleko gotujemy, studzimy do temp. 40° - 45°C. Dobrej jakości
naturalny jogurt (o temp. pokojowej, nie bezpośrednio z lodówki, bo zbyt ochłodzi nam
mleko) wlewamy do
mleka i dokładnie mieszamy. Dodajemy granulowane
mleko odtłuszczone, ponownie mieszamy. Przykrywamy pokrywką, okręcamy w koc i odstawiamy na ok. 5 godzin. Po tym czasie usuwamy koc i odstawiamy na ok. 2 godziny w temp. ok. 20°C, po czym wkładamy do lodówki. Po ok. 4 godzinach
jogurt gotowy jest do spożycia.Odkładamy 4 łyżki
jogurtu do pojemniczka, do wykonania kolejnej porcji.
Jogurt przechowujemy w lodówce.