Wykonanie
Już parę
razy wspominaliśmy o naszej zabawce, czyli o multicookerze. To naprawdę
fest urządzenie. Robi właściwie wszystko. Tylko z psem na spacer nie wychodzi. Ale może najnowszy model będzie wyposażony w tę funkcję. Zobaczymy... W każdym razie teraz przetestowaliśmy opcję robienia
jogurtu. Multicooker do tego również nadaje się idealnie, jak się okazało. Do tej
pory robiliśmy
jogurt w specjalnej jogurtownicy, ale w multicookerze jednak jest wygodniej. Zresztą na
jogurt z jogurtownicy też niedługo zamieścimy przepis, to będziecie mogli porównać.Potrzebujemy:1 litr
mleka 3,2% (temp. pokojowa)4 łyżki
jogurtu z żywymi kulturami bakteriiSprawa jest prosta. Jeżeli pierwszy raz robimy
jogurt to kupujemy mały jogurcik w sklepie. Taki starter dla naszej produkcji. A jeśli jest to nasz kolejny raz to używamy
jogurtu pozostawionego z wcześniejszej produkcji. Do misy multicookera wlewamy
mleko, dodajemy do tego
jogurt i dokładnie mieszamy. Zamykamy pokrywę, ustawiamy program
YOGURT-YEAST DOUGH i czas przygotowania 12 godzin. I tyle.Po tym czasie przekładamy do pojemniczka. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce.Do zrobienia takiego
jogurtu nie musimy
mieć świeżego
mleka, bez problemu nada się zwykłe
mleko UHT dostępne w każdym sklepie. Nawet, wbrew pozorom, lepiej użyć takie UHT, bo jest ono wysterylizowane, nie zawiera żadnych kultur bateryjnych. I te nasze pożądane kultury
jogurtowe będą się tam o wiele łatwiej namnażały, nie będą musiały walczyć z innymi kulturami.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)