ßßß Cookit - przepis na Domowy jogurt z multicookera

Domowy jogurt z multicookera

nazwa

Składniki

Wykonanie

Już parę razy wspominaliśmy o naszej zabawce, czyli o multicookerze. To naprawdę fest urządzenie. Robi właściwie wszystko. Tylko z psem na spacer nie wychodzi. Ale może najnowszy model będzie wyposażony w tę funkcję. Zobaczymy... W każdym razie teraz przetestowaliśmy opcję robienia jogurtu. Multicooker do tego również nadaje się idealnie, jak się okazało. Do tej pory robiliśmy jogurt w specjalnej jogurtownicy, ale w multicookerze jednak jest wygodniej. Zresztą na jogurt z jogurtownicy też niedługo zamieścimy przepis, to będziecie mogli porównać.
Potrzebujemy:
1 litr mleka 3,2% (temp. pokojowa)
4 łyżki jogurtu z żywymi kulturami bakterii
Sprawa jest prosta. Jeżeli pierwszy raz robimy jogurt to kupujemy mały jogurcik w sklepie. Taki starter dla naszej produkcji. A jeśli jest to nasz kolejny raz to używamy jogurtu pozostawionego z wcześniejszej produkcji. Do misy multicookera wlewamy mleko, dodajemy do tego jogurt i dokładnie mieszamy. Zamykamy pokrywę, ustawiamy program YOGURT-YEAST DOUGH i czas przygotowania 12 godzin. I tyle.
Po tym czasie przekładamy do pojemniczka. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
Do zrobienia takiego jogurtu nie musimy mieć świeżego mleka, bez problemu nada się zwykłe mleko UHT dostępne w każdym sklepie. Nawet, wbrew pozorom, lepiej użyć takie UHT, bo jest ono wysterylizowane, nie zawiera żadnych kultur bateryjnych. I te nasze pożądane kultury jogurtowe będą się tam o wiele łatwiej namnażały, nie będą musiały walczyć z innymi kulturami.
Smacznego!
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2015/08/domowy-jogurt-z-multicookera.html