ßßß Cookit - przepis na BULION RYBNY Z PULPECIKAMI

BULION RYBNY Z PULPECIKAMI

nazwa

Wykonanie

To miała być zupa na Grand Prix Chin. Trochę się zagalopowałam i odrobinę ją zmieniłam. Niby niewiele, a jednak myślę, że różnica w smaku jest znaczna. Pulpeciki okazały się bardzo wyraziste w smaku, a przy tym bardzo smaczne :) Zupa wyszła wyjątkowo elegancka, Gabryś nawet zastanawiał się czy to przypadkiem nie danie kuchni... francuskiej :)
(South Beach - Faza I)
składniki na 6 porcji:
bulion rybny:
- 1kg ryby morskiej lub resztek (u mnie 1/2kg miruny, wystarczyło :)
- włoszczyzna (cebula, 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por)
- 2 liście laurowe
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz (u mnie kolorowy)
- 150g filetów z białej ryby (u mnie 100g miruny)
- 100g mielonej wieprzowiny (u mnie 120g)
- 1 białko
- 1 łyżeczka soli
- 2 1/2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry + 1 łyżka
- 50g gotowanej szynki (u mnie zwykła wędlina)
- 1 dymka (u mnie sam szczypiorek)
- 100g świeżego szpinaku (u mnie mniej, ale nie zważyłam)
- 100g pieczarek (nie było ich w oryginale)
- łyżeczka jasnego sosu sojowego (nie było go w oryginale)
- pieprz (nie było go w oryginale)
Warzywa na bulion obrać, cebulę opalić. Włożyć do garnka razem z rybą i przyprawami. Zalać 2,5l wody, gotować na dużym ogniu bez przykrycia 30 minut i przecedzić. U mnie zostało 1,5l wywaru, czyli tyle, ile potrzebowałam.
Filety rybne zmielić lub zmiksować i połączyć z mielonym mięsem, białkiem, solą i winem ryżowym (lub sherry). Szynkę i szczypior drobno pokroić i dodać do masy.
Zwilżonymi dłońmi formować z masy kulki o średnicy ok. 2cm. Mnie wyszło 20 sztuk.
Umyć i dokładnie opłukać liście szpinaku, osączyć z wody. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Bulion zagotować, dodać pulpety, pieczarki i liście szpinaku, wlać wino ryżowe i sos sojowy. Przykryć i 10 minut gotować na małym ogniu. Doprawić pieprzem do smaku, podawać na gorąco.
Polecam z chrupiącą bagietką.
źródło: książka Kuchnia chińska podbija świat Wolfgang W. Reicht, Eugene H. Liu, tłum. Ewa Jaroszewicz
bulion z bloga Dorota smakuje
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/04/Bulion-rybny-z-pulpecikami.html