Wykonanie

Jeden z tych dni. Otwieram oczy w moim szarym pokoju; szarym dziś bardziej niż zwykle ze względu na szarość wpadającą oknem. Niedobrze mi, jak myślę o tym, że mam wstać. Wolałabym się czołgać, gdyby moja podłoga była czysta xD.
Plan na dziś? Brak. A jednak wstaję, bo ktoś kiedyś powiedział, że wstać trzeba. Cholerny ktoś. Zrobię coś dla siebie. Szczerze? Nic tak nie poprawia nastroju, jak moja ulubiona PARMIGIANA! Idealny zestaw na dziś? Zapieczony
bakłażan, chrupiące domowe frytki i zimno-zimne
piwo! Idealnie. Bez większego wysiłku, bez większych starań. Wersja klasyczna parmigiany. Nic wielkiego i bez szału. I nikt nie musi czasem wiedzieć ^^'. I jest to pyszne i zadowalające, ale szczerze? Warto się bardziej postarać! Gotowanie to dzielenie się jedzeniem. Danie to kompozycja bodźców - nie tylko
smakowych. Czasem sam wygląd potraw sprawia, że nasze ślinianki szaleją! Zapach powoduje uporczywe burczenie brzucha ^^, a różnorodność tekstur zaskakuje podniebienie. Jeśli masz w domu psa lub kota, sam wiesz co powodują dźwięki przygotowywanego dania :D. Czasem to bardziej, czasem mniej skomplikowane, ale ZAWSZE z każdej potrawy można zrobić danie restauracyjne! Kto powiedział, że nie możemy
mieć tego we własnym domu? Jedzmy ładnie! Przekonaj się sam. Na dobry początek wspomniana PARMIGIANA - w wersji klasycznej i podkręconej wersji lux. Let's twist it up!PARMIGIANA KLASYCZNA

składniki na 2 porcje:1
bakłażan0,5 puszki
pomidorów siekanych1 kulka
mozzarellioliwa z oliwekbazylia,
oreganosól,
pieprzwykonanie:
Bakłażana umyć i pokroić na 8 plastrów. Z dwóch zewnętrznych obrać skórę. Ułożyć na sicie, obficie posypując
solą, i zostawić na 20min, żeby puścił sok . Następnie p lastry
bakłażana opłukać i odcisnąć. Posmarować
oliwą, ułożyć na blasze i piec 15-20 min w 180st (w połowie obrócić). Z etrzeć
mozzarellę na tarce. Odstawić. Wyjąć plastry z piekarnika i odstawić. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć nieco
pomidorów. Posypać
ziołami,
pieprzem i odrobiną
soli. Następnie ułożyć warstwę
bakłażanów. Posmarować odrobiną
pomidorów. Posypać częścią
mozzarelli. Następnie posypać
ziołami,
pieprzem i odrobiną
soli. Ułożyć kolejną warstwę
bakłażanów i postępować analogicznie do wyczerpania składników. Zapiekać w piekarniku w 180st przez 15-20 minut.WERSJA LUX : roladki z
bakłażana +
sałatka z
vinegretem z
granatów
Takie danie jest dość wymagające czasowo, ale tak naprawdę nieskomplikowane. Talerz nie musi być kwadratowy, ale jeśli mnie zapytasz - to mój faworyt. Ważne, żeby był biały. Samo danie ma w sobie tyle barw, że potrzebuje jedynie dobrej ekspozycji. A w restauracji? Zdzierałabym z ciebie za to mnóstwo kasy! :Proladki z
bakłażana
składniki na 2 osoby:1
bakłażan1 kulka
mozzarelli0,5
puszki pomidorów w całości(ja zużywam od razu cała puszkę, a resztę sosu zjadam z
makaronem ;) )1 mała
cebula1 ząbek
czosnkuoliwa z oliweksuszona
cebulabazylia,
oregano2 szczypty
cukrupieprz,
sólwykonanie:
Bakłażana umyć i pokroić na 8 plastrów. Z dwóch zewnętrznych obrać skórę. Ułożyć na sicie, obficie posypując
solą, i zostawić na 20min, żeby puścił sok. W tym czasie posiekać
cebulkę w kostkę i zeszklić na odrobinie
oleju. Dodać rozgnieciony
czosnek, a następnie
pomidory z puszki (nie rumienić
czosnku, żeby nie dostał goryczki). Rozgnieść
pomidory i przyprawić
ziołami,
cukrem,
solą i
pieprzem. Poddusić przez 5-10 min, aż sos nieco zgęstnieje. Odstawić. Plastry
bakłażana opłukać i odcisnąć. Posmarować
oliwą, ułożyć na blasze i piec 15-20 min w 180st (w połowie obrócić). Szybciej i lepiej byłoby na patelni grillowej, jeśli jest w kuchni. W mojej nie ma ;). W międzyczasie pokroić
mozzarellę w drobną kostkę. Po wyjęciu z piekarnika
bakłażan będzie miękki i podatny na zwijanie. Dwa zewnętrzne plastry posiekać i wymieszać z
mozzarellą. Doprawić
ziołami,
solą i
pieprzem. Pozostałe plastry posypać suszoną
cebulką. Układać na nich farsz z
mozzarellą i zwijać roladki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać
sosem pomidorowym. Zapiekać ok. 15-20 min w 180st (zależnie od grubości plastrów - wielkości
bakłażana). Smacznego!
sałatka z
vinegretem z
granatów
składniki:mix
sałat z
rukoląpółówka
granatu1
ogórek zielonysok z połówki
cytryny4 łyżki
olejupół szklanki
octu balsamicznego1 łyżeczka
miodusłodka paprykasól,
pieprzwykonanie:W rondelku wymieszać
ocet balsamiczny i
miód. Zagotować i gotując odparować do zgęstnienia. Odstawić.
Ogórek pokroić na 5cm kawałki. Następnie wzdłuż na plasterki i jeszcze raz na słupki. Wymieszać z
sałatami. Dodać odrobinę
papryki,
soli i
pieprzu (niedużo - najważniejszy jest sos). Nad miską wycisnąć sok z
granata i wysypać z niego pozostałe ziarenka. Dodać
sok z cytryny. Przelać do słoika. Dolać
olej i wstrząsać do uzyskania emulsji. Czasem trzeba dodać nieco
cukru, jeśli
granat jest mało słodki. Podobnie czasem potrzeba więcej
oleju, żeby zneutralizować kwas. Najlepiej zrobić to według własnego smaku ;). Polać sosem
sałatę i wymieszać. Odstawić na 15 minut do przegryzienia. Przed podaniem skropić
sosem balsamicznym. Smacznego!I pamiętajcie... Jedzmy ładnie!