ßßß
Takie danie jest dość wymagające czasowo, ale tak naprawdę nieskomplikowane. Talerz nie musi być kwadratowy, ale jeśli mnie zapytasz - to mój faworyt. Ważne, żeby był biały. Samo danie ma w sobie tyle barw, że potrzebuje jedynie dobrej ekspozycji. A w restauracji? Zdzierałabym z ciebie za to mnóstwo kasy! :Proladki z bakłażana
składniki na 2 osoby:1 bakłażan1 kulka mozzarelli0,5 puszki pomidorów w całości(ja zużywam od razu cała puszkę, a resztę sosu zjadam z makaronem ;) )1 mała cebula1 ząbek czosnkuoliwa z oliweksuszona cebulabazylia, oregano2 szczypty cukrupieprz, sólwykonanie:Bakłażana umyć i pokroić na 8 plastrów. Z dwóch zewnętrznych obrać skórę. Ułożyć na sicie, obficie posypując solą, i zostawić na 20min, żeby puścił sok. W tym czasie posiekać cebulkę w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać rozgnieciony czosnek, a następnie pomidory z puszki (nie rumienić czosnku, żeby nie dostał goryczki). Rozgnieść pomidory i przyprawić ziołami, cukrem, solą i pieprzem. Poddusić przez 5-10 min, aż sos nieco zgęstnieje. Odstawić. Plastry bakłażana opłukać i odcisnąć. Posmarować oliwą, ułożyć na blasze i piec 15-20 min w 180st (w połowie obrócić). Szybciej i lepiej byłoby na patelni grillowej, jeśli jest w kuchni. W mojej nie ma ;). W międzyczasie pokroić mozzarellę w drobną kostkę. Po wyjęciu z piekarnika bakłażan będzie miękki i podatny na zwijanie. Dwa zewnętrzne plastry posiekać i wymieszać z mozzarellą. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Pozostałe plastry posypać suszoną cebulką. Układać na nich farsz z mozzarellą i zwijać roladki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sosem pomidorowym. Zapiekać ok. 15-20 min w 180st (zależnie od grubości plastrów - wielkości bakłażana). Smacznego!sałatka z vinegretem z granatów
składniki:mix sałat z rukoląpółówka granatu1 ogórek zielonysok z połówki cytryny4 łyżki olejupół szklanki octu balsamicznego1 łyżeczka miodusłodka paprykasól, pieprzwykonanie:W rondelku wymieszać ocet balsamiczny i miód. Zagotować i gotując odparować do zgęstnienia. Odstawić. Ogórek pokroić na 5cm kawałki. Następnie wzdłuż na plasterki i jeszcze raz na słupki. Wymieszać z sałatami. Dodać odrobinę papryki, soli i pieprzu (niedużo - najważniejszy jest sos). Nad miską wycisnąć sok z granata i wysypać z niego pozostałe ziarenka. Dodać sok z cytryny. Przelać do słoika. Dolać olej i wstrząsać do uzyskania emulsji. Czasem trzeba dodać nieco cukru, jeśli granat jest mało słodki. Podobnie czasem potrzeba więcej oleju, żeby zneutralizować kwas. Najlepiej zrobić to według własnego smaku ;). Polać sosem sałatę i wymieszać. Odstawić na 15 minut do przegryzienia. Przed podaniem skropić sosem balsamicznym. Smacznego!I pamiętajcie... Jedzmy ładnie!