Wykonanie
Pomysł na prosty, tani, pachnący i dietetyczny obiad we włoskim stylu. Danie właściwie robi się samo.
Kurczak zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny
sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku
kurczaka. Świetne danie i z
bagietką, każdą
kaszą, kluskami czy
makaronem.
Składniki:5
udek z kurczakasok z 1/2
cytryny2-3 łyżki
olejusól,
pieprzpapryka słodka w proszku1 puszka krojonych
pomidorów1
cebula1 ząbek
czosnku - opcjonalnie1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
octu balsamicznegooreganoWykonanie:nożki umyć, osuszyć i przeciąć na pół.
Sok z cytryny wymieszaź z
olejem na gładką emulsję, następnie wymieszać z
solą,
pieprzem i
papryką w proszku. Marynatą natrzeć
kurczaka, ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki
kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 `C i piec około 20 minut do zrumienienia w międzyczasie przygotować
sos pomidorowy. Zeszklić drobno posiekną
cebulkę z
czosnkiem, dodać puszkę pokrojonych
pomidorów,
oregano,
cukier,
ocet balsamiczny i dusić około 15 minut. Puszkę przepłukać
wodą i dolać do sosuobrócić
kurczaka na drugą stronę i zalać przygotowanym
sosem pomidorowym. Dusić kolejne 20 minutpodawać z ulubionymi dodatkamiSMACZNEGO !