ßßß Cookit - przepis na Udka kurczaka w pomidorach z piekarnika

Udka kurczaka w pomidorach z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Pomysł na prosty, tani, pachnący i dietetyczny obiad we włoskim stylu. Danie właściwie robi się samo. Kurczak zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka. Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem.
Składniki:
5 udek z kurczaka
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku - opcjonalnie
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego
oregano
Wykonanie:
nożki umyć, osuszyć i przeciąć na pół. Sok z cytryny wymieszaź z olejem na gładką emulsję, następnie wymieszać z solą, pieprzem i papryką w proszku. Marynatą natrzeć kurczaka, ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki
kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 `C i piec około 20 minut do zrumienienia w międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Zeszklić drobno posiekną cebulkę z czosnkiem, dodać puszkę pokrojonych pomidorów, oregano, cukier, ocet balsamiczny i dusić około 15 minut. Puszkę przepłukać wodą i dolać do sosu
obrócić kurczaka na drugą stronę i zalać przygotowanym sosem pomidorowym. Dusić kolejne 20 minut
podawać z ulubionymi dodatkami
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2016/04/udka-kurczaka-w-pomidorach-z-piekarnika.html