Wykonanie
Lubię ten przepis za prostotę i szybkość przygotowania.Po pokrojeniu wszystkich składników, wystarczy włożyć formę do pieca i chwilę poczekać...
Składniki (dla 4 osób):4
udka z kurczaka,główka
czosnku,1
cebula,2 gałązki świeżego
oregano,6
ziemniaków (średniej wielkości),500 g
pieczarek,2 gałązki
pomidorów koktajlowych,1 (sparzona wcześniej)
cytryna,
sól,świeżo mielony
pieprz,
oliwa.JAK TO ROBIMY?Umyte i osuszone udka nacieramy
solą oraz
pieprzem. W brytfance układamy cząstki wyszorowanych wcześniej
ziemniaków,
cebulę pokrojoną w piórka, ząbki
czosnku, połówki
pieczarek, pokrojoną na osiem części
cytrynę oraz
pomidory w gałązkach. Na warzywach układamy
kurczaka. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem,
oregano oraz polewamy obficie
oliwą. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, od czasu do czasu polewając
mięso sokami z pieczenia.
Smacznego!Źródło inspiracji: Kuchnia 2-2012