ßßß Cookit - przepis na THE WINTER IS COMING.

THE WINTER IS COMING.

nazwa

Wykonanie

Piękna zima tego lata... Małe malutkie piksele minionych lat w drobinkach powietrza. A przecież tak inaczej.
Nie będę znów przepraszać. Że taka przerwa, że tak mi przykro. No nie, wybacz, nie jest. Bo świat ruszył do przodu i nie ma za co przepraszać. Projekty kwitną. Wróciłam do starej wegańskiej pracy. I kolektyw założyłam. I planów mam mnustwo i chęci. Mimo zimy tego lata... Chcesz mnie poznać? Zapraszam na Targ Śniadaniowy w Krakowie - stoisko umami ;) Pytaj o auę.
PLACKOWE INSPIRACJE
placki:
Z plackami podstawowymi problemu nie ma. Tarte ziemniaki mieszamy z mąką, solą pieprzem i odrobiną wody - jeśli potrzeba. Ja do swoich dodaję tartą drobno cebulę, kurkumę na super złoty kolor i siekaną natkę pietruszki.
sos paprykowy:
cebula biała 100g
papryka czerwona 2szt.
Papryka żółta 2szt.
Pomidor 1,2kg
czosnek 6 ząbków
papryka słodka 1,5 łyżeczki
papryka słodka wędzona 2 łyżeczki
tymianek 2 łyżeczki
bazylia suszona 2 łyżeczki
kmin rzymski 1 łyżeczka
sos sojowy 4 łyżki
cukier trzcinowy 4 łyżeczki
suszona grzyby mielone 5 łyżeczek
sól, pieprz
sos szpinakowy:
czosnek 6 ząbków
imbir 4cm
dymka 3 bączki plus szczypiorek
mleko kokosowe 600ml
cukier trzcinowy 3 łyżeczki
limonka skórka + sok
kmin 1,5 łyżeczka
szpinak 400g
mąka ziemniaczana 3 łyżki
sól, pieprz
wykonanie:
Placki jak placki. Smażyc na średnim ogniu - żeby były chrupkie, ale nie surowe w środku. Gulasz. Dobry sam w sobie nie tylko do placków. Najpierw cebula w piórka. Smażyć na złoto. Pokroić papryki w paski i dodać. Smażyć chwilę. Dodać czosnek. Zamieszać i wrzucić pokrojone pomidory. Dodać całą resztę i dusić do miękkości. Ewentualnie doprawić. Done.
Sos kokosowy. Czosnek zetrzeć z imbirem. Na woku rozgrzać olej z oliwą. Dodać papkę imbirowo-czosnkową. Dodać pokrojoną dymkę. Po chwili zalać mleczkiem. Dodać skórkę z limonki, cukier, sól i pieprz oraz makę ziemniaczaną oraz posiekany szpinak. Doprawić sokiem z limonki, ewentualnie sosem sojowym. Done!
No i mieszać jak kto lubi :] Placki, gulasz, sos szpinakowy, mleczko kokosowe etc. Have fun!
***
I pamietaj... jedzmy fajnie!
TARG Śniadaniowy w Krakowie
kolektyw umami
Źródło:http://foodaua.blogspot.com/2014/09/piekna-zima-tego-lata.html