Wykonanie

Piękna zima tego lata... Małe malutkie piksele minionych lat w drobinkach powietrza. A przecież tak inaczej.Nie
będę znów przepraszać. Że taka przerwa, że tak mi przykro. No nie, wybacz, nie jest. Bo świat ruszył do przodu i nie ma za co przepraszać. Projekty kwitną. Wróciłam do starej wegańskiej pracy. I kolektyw założyłam. I
planów mam mnustwo i chęci. Mimo zimy tego lata... Chcesz mnie poznać? Zapraszam na Targ
Śniadaniowy w
Krakowie - stoisko umami ;) Pytaj o auę.PLACKOWE INSPIRACJEplacki:Z plackami podstawowymi problemu nie ma. Tarte
ziemniaki mieszamy z
mąką,
solą pieprzem i odrobiną
wody - jeśli potrzeba. Ja do swoich dodaję tartą drobno
cebulę,
kurkumę na super złoty kolor i siekaną
natkę pietruszki.

sos
paprykowy:
cebula biała 100g
papryka czerwona 2szt.
Papryka żółta 2szt.
Pomidor 1,2kg
czosnek 6 ząbków
papryka słodka 1,5 łyżeczki
papryka słodka wędzona 2 łyżeczki
tymianek 2 łyżeczki
bazylia suszona 2 łyżeczki
kmin rzymski 1 łyżeczka
sos sojowy 4 łyżki
cukier trzcinowy 4 łyżeczki
suszona grzyby mielone 5 łyżeczek
sól,
pieprz
sos
szpinakowy:
czosnek 6 ząbków
imbir 4cm
dymka 3 bączki plus
szczypiorekmleko kokosowe 600ml
cukier trzcinowy 3 łyżeczki
limonka skórka + sok
kmin 1,5 łyżeczka
szpinak 400g
mąka ziemniaczana 3 łyżki
sól,
pieprzwykonanie:Placki jak placki. Smażyc na średnim ogniu - żeby były chrupkie, ale nie surowe w środku. Gulasz. Dobry sam w sobie nie tylko do placków. Najpierw
cebula w piórka. Smażyć na złoto. Pokroić
papryki w paski i dodać. Smażyć chwilę. Dodać
czosnek. Zamieszać i wrzucić pokrojone
pomidory. Dodać całą resztę i dusić do miękkości. Ewentualnie doprawić. Done.Sos
kokosowy.
Czosnek zetrzeć z
imbirem. Na woku rozgrzać
olej z
oliwą. Dodać papkę
imbirowo-
czosnkową. Dodać pokrojoną
dymkę. Po chwili zalać mleczkiem. Dodać skórkę z
limonki,
cukier,
sól i
pieprz oraz
makę ziemniaczaną oraz posiekany
szpinak. Doprawić
sokiem z limonki, ewentualnie
sosem sojowym. Done!No i mieszać jak kto lubi :] Placki, gulasz, sos
szpinakowy,
mleczko kokosowe etc. Have fun!***I pamietaj... jedzmy fajnie!TARG
Śniadaniowy w
Krakowiekolektyw umami