Wykonanie
Ta zupa jest nie tylko pożywna i zdrowa, ale także bardzo smaczna. Ja preferuję ją z
jajkiem na twardo. Można podawać ją
solo lub okrasić przyrumienionymi grzankami czy
groszkiem ptysiowym. Świetna nie tylko latem, kiedy mamy dostęp do świeżych i okazałych warzyw, ale i zimą, kiedy śmiało możemy sięgnąć po mrożone skarby lata. Jeśli jeszcze jej nie znacie, zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto...
Składniki:1 świeży
brokuł (ok. 400g) lub opakowanie mrożonego1
marchew1/2 średniej
pietruszki1/2 małego
selera6 cm kawałek jasnej części
pora1 średnia
cebula2 duże
ziemniaki2 litry
wody2
ziela angielskie2
liście laurowe3 liście
lubczyku1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
ziół prowansalskich1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynu2 łyżki świeżego lub mrożonego
koperku1 łyżka posiekanej
natka pietruszkiczarny pieprz świeżo mielony
sól lub domowa jarzynkaDodatkowo:
jajka na twardo, grzanki,
groszek ptysiowy,
makaron itp.
Pietruszkę,
marchew,
seler i
ziemniaki obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Obraną
cebulę opalamy nad palnikiem.
Pora kroimy na talarki. Ze składników gotujemy
warzywny wywar. Doprawiamy
solą (jarzynką) i
pieprzem, dodajemy
ziela angielskie,
liście laurowe i ząbek
czosnku. Kiedy jarzyny będą półmiękkie, dodajemy różyczki
brokuła i
lubczyk. Całość gotujemy do miękkości. Ściągamy z gazu, wyciągamy
liście laurowe i
ziela angielskie i miksujemy blenderem na krem. Dodajemy roztarte w dłoniach
zioła oraz
koperek i
pietruszkę. Gotujemy ponownie około 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.