ßßß Cookit - przepis na Placki z cukinii zapiekane z serem

Placki z cukinii zapiekane z serem

nazwa

Wykonanie

Takie placuszki (kotleciki) już od dawna za mną chodziły. Mimo, że robiłem je już nie raz, w tym roku jeszcze nie miałem okazji. Rodzice przygotowywali podobne panierowane kotlety, lecz ja urozmaiciłem je dodatkowymi dobrociami zapiekanymi w piekarniku.
Czas ich przygotowania jest króciutki, ale jeszcze długo po spożyciu wspomina się ten niezwykły aromat. Smakują doskonale na ciepło i na zimno, na obiad (kolację) jak też jako przystawka na przyjęciu. Spróbujcie póki cukinia jest młodziutka.
Składniki (16 sztuk):
1 średnia cukinia
1 pomidor malinowy
1 cebula
2 jajka
150 g sera zółtego
2/3 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki mąki
olej do smażenia
sól, pieprz - do smaku
do posypania: ulubione ziółka i przyprawy; u mnie - curry, czubrica czerwona, czubrica zielona, czosnek niedźwiedzi
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukinię pokroić w plastry grubości ok.1 cm. Plastry cukinii przyprawić solą i pieprzem, opanierować w mące, jajku i bułce, następnie usmażyć na oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Usmażone plastry cukinii ułożyć na blaszce do pieczenia, na nich ułożyć w kolejności plasterki cebuli, pomidora i sera żółtego. Ser posypać ulubionymi ziołami lub przyprawami - ja posypałem każdym rodzajem po 4 sztuki. Całość zapiekać w piekarniku ok. 10 minut, do momentu, aż ser się roztopi.
Smacznego :-)
Zapiekankowym łakomczuchom polecam również:
Musakę, czyli grecką zapiekankę
Ziemniaki pieczone z bryndzą i warzywami
Wiejską zapiekankę z wołowiną
Wołowe casserole z piwem
Kässpätzle - kluseczki serowe
Gratin z łososiem i porem
Polentę zapiekaną z pomidorami i parmezanem
Zapiekankę makaronową z szynką
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/08/placki-z-cukinii-zapiekane-z-serem.html