Wykonanie
Takie placuszki (kotleciki) już od dawna za mną chodziły. Mimo, że robiłem je już nie raz, w tym roku jeszcze nie miałem okazji. Rodzice przygotowywali podobne panierowane kotlety, lecz ja urozmaiciłem je dodatkowymi dobrociami zapiekanymi w piekarniku.Czas ich przygotowania jest króciutki, ale jeszcze długo po spożyciu wspomina się ten niezwykły aromat. Smakują doskonale na ciepło i na zimno, na obiad (kolację) jak też jako przystawka na przyjęciu. Spróbujcie
póki cukinia jest młodziutka.

Składniki (16 sztuk):1 średnia
cukinia1
pomidor malinowy1
cebula2
jajka150 g
sera zółtego2/3 szklanki
bułki tartej1/2 szklanki
mąkiolej do smażenia
sól,
pieprz - do smakudo posypania: ulubione
ziółka i
przyprawy; u mnie -
curry, czubrica czerwona, czubrica zielona,
czosnek niedźwiedziPiekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukinię pokroić w plastry grubości ok.1 cm. Plastry
cukinii przyprawić
solą i
pieprzem, opanierować w
mące,
jajku i
bułce, następnie usmażyć na
oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Usmażone plastry
cukinii ułożyć na blaszce do pieczenia, na nich ułożyć w kolejności plasterki
cebuli,
pomidora i
sera żółtego.
Ser posypać ulubionymi
ziołami lub
przyprawami - ja posypałem każdym rodzajem po 4 sztuki. Całość zapiekać w piekarniku ok. 10 minut, do momentu, aż
ser się roztopi.Smacznego :-)Zapiekankowym łakomczuchom polecam również:Musakę, czyli grecką zapiekankę
Ziemniaki pieczone z
bryndzą i warzywamiWiejską zapiekankę z
wołowinąWołowe casserole z
piwemKässpätzle - kluseczki
seroweGratin z
łososiem i
poremPolentę zapiekaną z
pomidorami i
parmezanemZapiekankę
makaronową z
szynką