Wykonanie
Kto z nas nie zna gulaszu, prawda?? I wielu z nas wie, że ojczyzną gulaszu są Węgry. Ale nie wszyscy są na pewno zorientowani, że to co my nazywamy gulaszem, niekoniecznie
Węgrzy nazywają tak samo.Słowo gulyás oznacza zupę gulaszową, a nie dobrze nam znany gulasz, czyli nasze obiadowe drugie danie. Zupa ta tradycyjnie przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy (węgierskie słowo gulyás oznacza pasterz bydła) w kociołkach nad ogniskiem.Z racji braku ogniska w
domku, pozwoliłem sobie przyrządzić tą pyszną zupkę na ceramicznej płycie. Aha, pasterzem też nie jestem, ale pasterstwo (a raczej owczarstwo) bardzo duży wpływ miało na miejsce, w którym mieszkam - to historia o wampirach, zwłokach i cmentarzach, więc przy jedzeniu ją pominę... ;-)To z pewnością najlepsza gulaszowa jaką w życiu jadłem. Nie jestem skory do wyznań typu "nie
będę szukał lepszej", ale poważnie się zastanowię nad tym, bo na pewno mam sporo innych potraw do szukania :-)Jak na super węgierski gulasz przystało inspiracją jest przepis pochodzący z brytyjskiej książki "Włochatych Kucharzy" The Hairy Bikers' Big Book of Baking .

Składniki (2 porcje):300-350 g
wołowiny (np.
antrykot,
łopatka, goleń)1
czerwona papryka, średniej wielkości1
marchewka, duża1 łodyga
selera naciowego1
cebula1
ziemniak, duży2 ząbki
czosnku4 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
kminku2
liście laurowe800 ml
bulionu wołowego2 łyżki
mąkisól,
pieprz - do smakukwaśna
śmietana, drobno posiekana
natka pietruszki - do podania
smalec - do smażeniaopcjonalnie - 2 łyżki łagodnego kremu gulaszowego GulyáskrémWarzywa pokroić w średnią kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać łyżkę
smalcu, dodać
cebulę,
marchewkę,
paprykę,
seler i
czosnek. Smażyć na małym ogniu 5 minut.
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. W głębokim talerzu wymieszać
mąkę,
pieprz i
sól, a następnie wrzucić do niego
mięso i obtoczyć w tejże
mące. Na patelni mocno rozgrzać 2 łyżki
smalcu i smażyć w wysokiej temperaturze
mięso, aż się delikatnie zrumieni (może być inny tłuszcz, ale
smalec da właśnie TEN smak, a poza tym wytrzymuje wysoką temperaturę smażenia).Do garnka z warzywami wrzucić usmażone
mięso, dodać
paprykę w proszku,
kminek (najlepiej lekko ugnieciony w moździerzu),
liście laurowe i
koncentrat pomidorowy (oraz krem gulaszowy). Zamieszać, zwiększyć ogień pod garnkiem i chwilkę przesmażyć, a następnie zalać
bulionem.Po zagotowaniu zredukować ogień pod garnkiem i dusić (pod przykryciem), na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez godzinę. Dodać
ziemniaka pokrojonego w kostkę i dusić 30 minut. Przed podaniem ewentualnie doprawić do smaku.Podawać z kleksem
śmietany i
natką pietruszki. Smacznego :-)PS. Zupka bajecznie smakuje z dodatkiem świeżego, własnoręcznie upieczonego
pieczywa - przepis na KartoffelbrotLubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z
pomidorów i
fasoliAndaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnikMulligatawny z
kurczaka - odrobina Indii w EuropieAnatolijska zupa z
kurczaka - Turcja na naszym
stoleZupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam razKokosowa zupa z
czerwonej soczewicyZelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku