ßßß Cookit - przepis na Zupa gulaszowa najlepsza na świecie - Gulyásleves

Zupa gulaszowa najlepsza na świecie - Gulyásleves

nazwa

Wykonanie

Kto z nas nie zna gulaszu, prawda?? I wielu z nas wie, że ojczyzną gulaszu są Węgry. Ale nie wszyscy są na pewno zorientowani, że to co my nazywamy gulaszem, niekoniecznie Węgrzy nazywają tak samo.
Słowo gulyás oznacza zupę gulaszową, a nie dobrze nam znany gulasz, czyli nasze obiadowe drugie danie. Zupa ta tradycyjnie przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy (węgierskie słowo gulyás oznacza pasterz bydła) w kociołkach nad ogniskiem.
Z racji braku ogniska w domku, pozwoliłem sobie przyrządzić tą pyszną zupkę na ceramicznej płycie. Aha, pasterzem też nie jestem, ale pasterstwo (a raczej owczarstwo) bardzo duży wpływ miało na miejsce, w którym mieszkam - to historia o wampirach, zwłokach i cmentarzach, więc przy jedzeniu ją pominę... ;-)
To z pewnością najlepsza gulaszowa jaką w życiu jadłem. Nie jestem skory do wyznań typu "nie będę szukał lepszej", ale poważnie się zastanowię nad tym, bo na pewno mam sporo innych potraw do szukania :-)
Jak na super węgierski gulasz przystało inspiracją jest przepis pochodzący z brytyjskiej książki "Włochatych Kucharzy" The Hairy Bikers' Big Book of Baking .
Składniki (2 porcje):
300-350 g wołowiny (np. antrykot, łopatka, goleń)
1 czerwona papryka, średniej wielkości
1 marchewka, duża
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
1 ziemniak, duży
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
800 ml bulionu wołowego
2 łyżki mąki
sól, pieprz - do smaku
kwaśna śmietana, drobno posiekana natka pietruszki - do podania
smalec - do smażenia
opcjonalnie - 2 łyżki łagodnego kremu gulaszowego Gulyáskrém
Warzywa pokroić w średnią kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać łyżkę smalcu, dodać cebulę, marchewkę, paprykę, seler i czosnek. Smażyć na małym ogniu 5 minut.
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. W głębokim talerzu wymieszać mąkę, pieprz i sól, a następnie wrzucić do niego mięso i obtoczyć w tejże mące. Na patelni mocno rozgrzać 2 łyżki smalcu i smażyć w wysokiej temperaturze mięso, aż się delikatnie zrumieni (może być inny tłuszcz, ale smalec da właśnie TEN smak, a poza tym wytrzymuje wysoką temperaturę smażenia).
Do garnka z warzywami wrzucić usmażone mięso, dodać paprykę w proszku, kminek (najlepiej lekko ugnieciony w moździerzu), liście laurowe i koncentrat pomidorowy (oraz krem gulaszowy). Zamieszać, zwiększyć ogień pod garnkiem i chwilkę przesmażyć, a następnie zalać bulionem.
Po zagotowaniu zredukować ogień pod garnkiem i dusić (pod przykryciem), na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez godzinę. Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i dusić 30 minut. Przed podaniem ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać z kleksem śmietany i natką pietruszki. Smacznego :-)
PS. Zupka bajecznie smakuje z dodatkiem świeżego, własnoręcznie upieczonego pieczywa - przepis na Kartoffelbrot
Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:
Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z pomidorów i fasoli
Andaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnik
Mulligatawny z kurczaka - odrobina Indii w Europie
Anatolijska zupa z kurczaka - Turcja na naszym stole
Zupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam raz
Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy
Zelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/04/gulyasleves-zupa-gulaszowa-najlepsza-na.html