Wykonanie
Witajcie, w tym
poście opiszę
rybę w sosie
cytrynowo-
mleczno-
jogurtowym. Celowo użyłem
jogurtu, bo staram się unikać zbędnych tłuszczów w postaci
śmietany 18 lub 30%, w której wszyscy się lubują. To danie jest inspirowane dostępnymi w
sieci publikacjami i dość mocno zmodyfikowane.Co potrzebujesz:40 dag
ryby np.
morszczuka (unikam
pangi i tilapii, bo to w większości przypadków
ryby śmieciowe)1/2 litra
mleka 1,5%1
por (biała część, ok. 100g, można też dodać drobno startą
marchewkę dodatkowo)
oliwa z oliwek (lub
olej)100g
jogurtu naturalnego2 szt.
cytryny4 łyżki
sosu rybnego (lub
sól, ale nie 4 łyżki :P, metoda "na oko")1/3 łyżeczki czerwonej pasty
curry (lub
pieprzu,
chilli lub innej
przyprawy nadającej ostrości)1 i 1/2 łyżki
mąki pszennejziemniaki lub
makaron spagetti
masłoSposób przygotowania jest prosty:Myjemy, sparzamy 1
cytrynę i wyciskamy z niej sok do szklanki (proponuję zacząć od jednej
cytryny i ew. dodać więcej, bo możęcie zrobić kwacha i trzeba będzie reanimować
cukrem i
jogurtem :P)

Kroimy drobno
pora (lub/i
marchewkę)

W małej ilości zimnego
mleka rozpuszczamy 1,5 łyżki
mąki, żeby nie było grudekMieszamy w naczyniu
jogurt z
mlekiem i dodajemy
mleko z
mąką - mieszamyOdcedzamy
rybę (po rozmrożeniu), podgrzewamy patelnie z paroma łyżkami
oliwyPrzysmażamy
ryby po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu

Dodajemy
sok z cytryny, szczyptę pasty
curry i gotujemy 3-4 minuty na małym ogniu


Wlewamy do
ryby mleko z
jogurtem i
mąką, dodajemy 4 łyżki
sosu rybnego, pokrojonego
pora i gotujemy przez ok. 10 min na małym ogniu.


Powinien powstać lekko gęsty sos koloru kanarkowego z elementami bieli :P.
Mleko może się trochę zważyć - życie, ale nie psuje to potrawy.Próbujemy i doprawiamy według potrzeby. Jeśli
sos jest za kwaśny (, bo dodano np. 2
cytryny), można go trochę posłodzić i dodać więcej
mleka i
jogurtu.Podawać wedle uznania - ja lubię z
makaronem spagetti lub gniecionymi
ziemniakami z
masłem, można przystroić
papryczką chilli,
bazylią i
pietruszką.

Smacznego :)