Wykonanie

Piątek z
rybą XII.Kolejne bardzo szybkie i bardzo smaczne danie. Jeżeli lubisz
curry pokochasz
rybę przygotowaną w ten sposób !Na zrobienie tego obiadu potrzebujesz zaledwie 20 minut :) - kocham to !Przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować".Friday with fish XII.Another
very fast and
very tasty course. If you like
curry you'll
love fish prepared this way.To
make this meal you'll need only 20 minutes :) - I
love it !This recipe is from " Jamie's Ministry of Food".

Składniki :* 2
chleby naan,* 1 czerwona
papryczka chili,* 1/2
ogórka,* 1/2
cytryny,* 4 łyżki
jogurt naturalnego,*
sól i
pieprz,* kilka gałązek świeżej
kolendry,* 2 filety z
łososia bez łusek i ości ( każdy około 200 g ),* 1 czubata łyżka pasty Tandori
curry,*
oliwa,Ingredients :* 2 naan breads,* 1 red
chili,* 1/2 cucumber,* 1/2 lemon,* 4 tbsp natural yoghurt,* salt and pepper,* few springs fresh coriander,* 2 salmon fillets without scales and bones ( about 200 g each ),* 1 heaped tbsp tandoori
curry paste,*
olive oil,

Przygotowanie :Piekarnik rozgrzej do 110 stopni.Do piekernika włóż
chleby naan aby były ciepłe.Z
papryczki chili wyjmij pestki i drobno ją posiekaj, połowę przełóż do miseczki.
Ogórka obierz, przekrój w zdłóż na 4 i usuń pestki, pokrój w kostkę, dodaj do
chili.Dodaj
jogurt,
sok z cytryny, szczypte
soli i
pieprzu, dobrze wymieszaj.
Sos jest gotowy! :)Kawałki
ryby pokrój na trzy części, każdy około 1.5 cm grubości.Paste tandoori przełóż do mieseczki a następnie pokryj nią dokładnie
rybę ( możesz użyć pędzelka, łyżki albo palców ).Dobrze rozgrzej patelnie, dodaj łyżkę
oliwy z oliwek i smaż
łososia po 1.5 minuty z każdej strony.Na
chleby naan nałóż
jogurt, po 3 kawałki
ryby, posyp pozostałym
chili i listkami
kolendry.Gotowe !Preparation:Preheat your oven to 110 degrees.Pop your naan breads to the oven to warm through.Remove seeds from
chilli and finely chop it, put half into a bowl.Peel cucumber, cut for 4 lengthways and remove seeds, cut into cubes, add to
chili.Add yoghurt, lemon juice, a pinch of salt and pepper, mix well.Sauce is ready ! :)Each fish cut into three pieces, about 1 . 5 cm thick.Spoon the heaped tbsp of tandoori paste to the small bowl and then smear the tandoori paste all over the fish ( you can use a brush, spoon or your fingers ).Heat well the frying pan, add tbsp
olive oil, put the salmon into the pan and fry about 1.5 minutes on each
side.Both naan breads top with cucumber yoghurt, 3 pieces of fish, left
chilli and coriander.Ready!

