Wykonanie
Gołąbki są wspaniałym połączeniem
mięsnej potrawy z
ryżem i bardzo zdrową
kapustą (w szczególności czerwona, która posiada działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe). Do tego proponowany w poniższym daniu sos
pietruszkowy zawiera potas, magnez, sód, wapń, fosfor,
fluor, witaminę C oraz bardzo cenne dla anemików żelazo. Gołąbki to idealne połączenie wielu kultur, a w szczególności naszych łódzkich 4 kultur - polskiej (Gołąbki w
sosie pomidorowym), niemieckiej (Krautwickel), żydowskiej(Holiszki) i rosyjskiej (галубцы).Składniki na gołąbki (4 osoby) 1,5h:1 główka
czerwonej kapusty0,5kg
mielonego mięsa wieprzowego z
szynki100g
białego ryżu (1 torebka)1 średnia biała
cebula starta na tarce1
jajko od szczęśliwej
kurki1/2 pęczka
koperku drobno pokrojonego1 łyżka
lubczyku1 łyżka
majeranku1/2 łyżeczki
pieprzu białego1 łyżeczka
pieprzu czarnego1 i 1/2 płaskiej łyżeczki
soli2
pieczarki do przystrojenia pokrojone w plasterki1
śmietana 18%Sos
pietruszkowy:1 pęczek
pietruszki pokrojonej drobno3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
octu balsamicznego np. z moszczu z
winogron (jeśli za kwaśne to dodać szczyptę
cukru)1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka
lubczykuszczypta
soliszczypta
pieprzu białegowszystko dobrze razem zmiksować blenderemZiemniaczki:1 kg
ziemniaków1 łyżka masełka3 łyżki
mlekaszczypta
soli1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskęCo robimy ?Gotujemy
ryż według przepisu na opakowaniuObieramy
kapustę z pierwszych liściWrzucamy ją do osolonego wrzątku i gotujemy przez 20min. Dzięki temu
kapusta zmięknie i będzie łatwiej zawijaćsię
mięso.W międzyczasie do plastikowej miski wkładamy
mięso,
sól,
jajko,
lubczyk,
majeranek,
pieprz czarny i biały, świeży
koperek, startą
cebulę i ugotowany
ryż. Wszystko dobrze mieszamy ręką.Wyjmujemy
kapustę z
wody, czekamy chwilę aż przestygnie a następnie odrywamy po kolei liście
kapusty.Wylewamy
wodę, w której gotowaliśmy
kapustę i nalewamy nową
wodę do połowy garnka,solimy, gotujemy.Odkrawamy ze spodniej części liścia twardą środkową część, tak aby gołąbki łatwo dało się złożyćUkładamy na środku każdego liścia porcję farszu
mięsnego i zawijamy w kostkę - z góry, z prawej, z lewej, z dołu i wkładamy do garnka z gotującą się, lekko osoloną
wodą, tak, żeby gołąbek się nie otworzył od
spodu.Gołąbki układamy złożoną częścią na dół.Tak zawijamy wszystkie gołąbki.Na dnie garnka układamy kilka liści i na nich gołąbki warstwami Nie szkodzi, że nie wszystkie gołąbki są zanurzone w wodzie i tak ugotują się w parze.Przykrywamy pokrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu ok. 1h. (warto co jakiś czas sprawdzać twardość
kapusty. Jak będzie miękka, wyjmujemy.)Gdy gołąbki się gotują obieramy
ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie (wstawiamy je po 35min gotowania się gołąbków, żeby doszły w tym samym czasie). Następnie odlewamy
wodę, chwilę odparowujemy resztki
wody z garnka na małym ogniu, a następnie dodajemy
masło,
mleko,
czosnek, szczyptę
soli jeśli jest za mało i gnieciemy tłuczkiem, aż
zrobi się jednolita masa.Teraz robimy sos z
pietruszki. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy w blenderze na jednolitą masę.Sos ożywi naszą potrawę i
smakowo i wizualnie.Gdy gołąbki i
ziemniaki są już gotowe, podsmażamy na patelni pod przykryciem przez minutę pokrojone
pieczarki. Używamy małego ognia i wlewamy na patalnię łyżkę
wody, aby stworzyć parę i sprawić, że
pieczarki puszczą pod przykryciem sok i zbytnio się nie przypieką.Wykładamy na talerz
ziemniaki przystrajając je sosem z
pietruszki i gołąbki, na które kładziemy łyżeczkę
śmietany i plasterek
pieczarki.Można konsumować. Bardzo dobrze smakuje z półsłodkim
winem białym.