ßßß Cookit - przepis na Krokiety z dorsza ze skordalią.

Krokiety z dorsza ze skordalią.

nazwa

Wykonanie

Croquettes of fish.
Składniki.
30dag dorsza
20dag ziemniaków
1 mała cebula
1 łyżka pietruszki
1 łyżeczka śmietana 18%
1 jajko
1/2 łyżeczki utłuczonego pieprzu
sól
cząber
olej do smażenia
Wykonanie.
Ugotować ziemniaki w łupinie, obrać i utłuc.
Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe krokiety. Krokiety smażyć we frytkownicy lub w rondlu w temp.180stop., aż zbrązowieją. Osączyć i podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami.
Tak przygotowane krokiety są bardzo delikatne i dobrze komponują się z wyrazistą skordalią.
Skordalia ziemniaczana.
Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego chleba.Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z rybą.
Składniki .
250g mącznych ziemniaków w łupinach
2 ząbki czosnku
1 łyżka białego octu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól,pieprz czarny
Wykonanie.
Ziemniaki ,najlepiej mączne, ugotować w łupinach, obrać i przecisnąć przez praskę, albo po prostu utłuc. Ostudzić, dodać zmiażdżony czosnek, ocet i oliwę .
Przyprawić solą i czarnym pieprzem, wymieszać widelcem.
Skordalia ziemniaczana jest naprawdę smaczna, jeżeli lubimy czosnek.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/03/krokiety-z-dorsza-ze-skordalia.html