Wykonanie
Croquettes of fish.

Składniki.30dag
dorsza20dag
ziemniaków1 mała
cebula1 łyżka
pietruszki1 łyżeczka
śmietana 18%1
jajko1/2 łyżeczki utłuczonego
pieprzusólcząber
olej do smażeniaWykonanie.Ugotować
ziemniaki w łupinie, obrać i utłuc.
Mięso ryby zmielić, połączyć z
ziemniakami, dodać posiekaną
cebulę.
śmietanę, cząber,
natkę ,
jajko,
pieprz i
sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe krokiety. Krokiety smażyć we frytkownicy lub w rondlu w temp.180stop., aż zbrązowieją. Osączyć i podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami.Tak przygotowane krokiety są bardzo delikatne i dobrze komponują się z wyrazistą skordalią.Skordalia ziemniaczana.Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z
ziemniaków,
migdałów czy namoczonego
chleba.Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z
rybą.

Składniki .250g mącznych
ziemniaków w łupinach2 ząbki
czosnku1 łyżka białego
octu2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz czarnyWykonanie.
Ziemniaki ,najlepiej mączne, ugotować w łupinach, obrać i przecisnąć przez praskę, albo po prostu utłuc. Ostudzić, dodać zmiażdżony
czosnek,
ocet i
oliwę .Przyprawić
solą i
czarnym pieprzem, wymieszać widelcem.Skordalia ziemniaczana jest naprawdę smaczna, jeżeli lubimy
czosnek.