Wykonanie
Udało mi się kupić po okazyjnej cenie Kulinarne Wyprawy Jamiego i nie dziwię się tak wielu pozytywnym opiniom na temat tej książki. Sporo przepisów
poczeka na wypróbowanie, kiedy nadejdzie sezon na
cukinie,
jagody itd. Gulasz z tego przepisu (lekko zmodyfikowanego przeze mnie) smakuje prawie jak
wołowina i naprawdę rozpływa się w ustach. Jamie w swojej książce napisał, że tego typu gulasze są ważnym elementem kuchni greckiej. W Grecji jeszcze nie byłam, ale chętnie spróbowałabym takiego gulaszu w jakiejś klimatycznej restauracyjce... Rozmarzyłam się, ale chciałam napisać o czym ważnym ;) Właśnie tym przepisem chciałabym rozpocząć akcję Jamie Oliver - przepisy z podróży . Zapraszam wszystkich do dodawania przepisów kulinarnych do tej akcji, razem może stworzyć internetową biblioteczkę przepisów Jamiego Olivera inspirowanych podróżami :)

Składniki (4 porcje)*:-
oliwa- 0,6 kg
surowej szynki wieprzowej bez kości pokrojonej na kawałki o
boku 1,5 cm**- ok. 70 ml
czerwonego wina- 1/2 łyżki czerwonego
octu winnego- 1/2
pora pokrojonego w grube plasterki- 1
czerwona papryka pokrojona w kostkę- 1
marchewka pokrojona w plasterki- 1/2 łyżeczki
suszonego oregano***-
sól morska i świeżo zmielony
pieprz- szklanka
przecieru pomidorowego + 1/2 szklanki
wody****- 100 g suszonych
śliwek grubo pokrojonych- sok z połówki
cytryny-
pietruszka do posypaniaPodgrzej trochę
oliwy w dużym garnku o grubym dnie. Dodaj
wieprzowinę i obsmażaj ją przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym samym czasie na osobnej patelni z
oliwą podsmaż
marchewkę,
paprykę,
pora oraz
oregano(i inne
zioła) przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kawałki
mięsa będą złote z obu stron, dodaj
wino i
ocet winny. Duś wszystko przez 5 minut, aż 2/3 płynu wyparuje. Wtedy dodaj gotowe podsmażone warzywa oraz
przecier pomidorowy i
wodę. Dopraw wszystko
solą,
pieprzem. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś potrawę przez ok. 1 godzinę, aż
mięso zacznie się rozpadać. Po tym czasie dodaj pokrojone
śliwki i gotuj bez przykrycia ok. 25 minut. Na koniec dopraw, polej
sokiem z cytryny i posyp
pietruszką. Podaj np. z
ryżem.*Zrobiłam z połowy składników podanych w książce i spokojnie starczyło na obiad dla 4 osób.**Jamie Oliver kroił na kawałki o
boku 4 cm, ale dla mnie takie są za duże i dzięki mniejszym kawałkom zmniejszyłam czas gotowania.*** Oprócz
oregano przyprawiłam jeszcze
bazylią,
majerankiem,
papryką słodką,
chili cayenne,
pieprzem ziołowym i szczyptą
cukru brązowego.****Jamie w oryginalnym przepisie dawał tylko łyżkę
przecieru pomidorowego, ale ja wolę jak jest więcej przecieru.