Wykonanie
Ryby,
papryka,
pomidory i
cebula wymieszane w kociołku...
Nigdy nie ciągnęło mnie do zupy
rybnej... Pewnie to kolejna potrawa, do której trzeba dorosnąć lub... spróbować przecudownie przyrządzoną :) Trudno mi stwierdzić co ostatecznie było powodem tego, że posmakowałam i pokochałam ten smak... Ale doskonale wiem i pamiętam gdzie to było! A było to w Montenegro, jednej niewielkiej restauracji wyglądającej, jakby poza sezonem była zamykana na klucz, a jednak... podająca wyśmienitą zupę
rybną!
Podawana była w cudownym kociołku z wyśmienitą
oliwą z oliwek, sprzedawaną na bazarze w plastikowych butelkach po coca-coli, a smakującej tak wyśmienicie, że bez poczucia
winy dodawałam jej do wszystkiego co
jadłam!Może to czas zbliżających się wakacji i tęsknota za tym miejscem, przeżytych tam dni w towarzystwie rodziny i niesamowitych odkrytych smakach, ale zachciało mi się powrócić do tego smaku... Przejrzałam wszystkie dostępne przepisy na zupę
rybną i niestety z przykrością stwierdzam, że daleko tej mojej do tej z Montenegro :( Daleko, chociaż spróbowałam już wszystkich metod, dodatków, przeszukując zakamarki swej pamięci starając się odtworzyć smak, zapach, konsystencję... Za
serce ściska wciąż tęsknota za
smakami -
pomidorów,
oliwy,
papryki, ryb... Zupełnie innych niż te, jakie mamy w naszych sklepach - takich z lat dzieciństwa, prawdziwych, aromatycznych... Nie tych, którym pomaga się dojrzewać i rosnąć...Składniki:1kg
dorsza6 szkl.
wywaru z
włoszczyzny2
cebule2 nieduże
czerwone papryki1/2 łyżeczki
ostrej paprykiolej do smażeniałyżka
koncentratu pomidorowegołyżka posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz,
tymianek,
czosnekPrzygotowanie:
Seler,
pietruszkę i
marchewkę zalewamy 6 szklankami
wody - gotujemy. Do gotującego się
wywaru dodajemy oprawioną, pozbawioną skóry i ości, pokrojona
rybę.Na rozgrzany
olej dodajemy drobno pokrojoną w talarki
cebulę, następnie drobno posiekaną, pozbawioną nasion,
paprykę, zalewamy
wodą i pod przykryciem dusimy. Dodajemy
sól,
pieprz,
ostrą paprykę. Dusimy ok 20 min., następnie dodajemy do
wywaru.
Marchewkę wyjmujemy, miksujemy i dodajemy do
wywaru. Gotujemy wszystko jeszcze ok 5 minut. Dodajemy koncentrat i posiekaną
natkę pietruszki. Smacznego!