ßßß Cookit - przepis na Enchiladas

Enchiladas

nazwa

Wykonanie

Enchiladas to tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego "dodać paprykę chili". Danie przygotowuje się zwijając nadzienie w tortillę, a następnie zapiekając z serem lub sosem. Powiem Wam, że może nie wygląda na zdjęciu wspaniale, ale jest to pyszne danie, warte każdej poświęconej na nie minuty. Jedynie ważne jest, żeby farsz był dobrze doprawiony, lekko pikantny i mamy pyszne danie. Przepis inspirowany tym . Oczywiście możemy dać świeżą papryczkę chili, u mnie niestety zabrakło w sklepie, więc posłużyłam się sproszkowaną.
Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na tortillę z mango, gdzie wykorzystałam kupne tortille. Te są o wiele lepsze i nie mają strasznego składu, więc jeśli tylko macie chwilę, to poświęćcie ją na zrobienie własnej tortilli.
Tortilla (6 szt.)
250 ml mleka
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g masła
250 g mąki pszennej
Mleko razem z masłem podgrzać w garnku, aż do rozpuszczenia masła. Zdjąć z ognia. Dodać sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać do mleka mąkę i mieszać trzepaczką do połączenia. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiać aż będzie elastyczne i jednolite. W razie potrzeby podsypać mąką, żeby nie kleiło się do rąk.
Formujemy kulkę z ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. Następnie je rozwałkowujemy, żeby powstały cienkie placki. Smażymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Z każdej strony smażymy przez ok 20 sekund, aż się lekko zarumieni.
Enchiladas
nadzienie
6 sztuk tortilli
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 papryka, u mnie czerwona
1/2-3/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka tymianku
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
1 puszka fasoli czerwonej
0,5 puszki pomidorów bez skórki lub 2-3 pomidory świeże
sos
1 ząbek czosnku, posiekany na drobno
pół puszki pomidorów lub 2 świeże
0,5 łyżeczki cukru pudru
sól, pieprz
dodatkowo - żółty ser na wierzch
Przygotowujemy tortille wg powyższego przepisu. Możemy też wykorzystać kupne.
Przygotowanie nadzienia:
Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy. Następnie zdejmujemy z patelni mięso.
Na oleju smażymy cebulę pokrojoną na drobno. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy posiekany na drobno czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy paprykę. Gdy papryka nieco zmięknie dodajemy mięso, kukurydzę, fasolę, pomidory, tymianek, chili. Mieszamy. Smażymy 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dodajemy więcej chilli.
Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki w misce.
Każda tortillę smarujemy sosem, a następnie wykładamy na nią farsz. Rozkładamy równomiernie na placku, a następnie zwijamy go w rulon. Układamy tortille jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Na koniec przykrywamy całość plastrami żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku w temp. 200°C aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło.
Danie to przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z innymi blogerkami. Zapraszam więc także do nich, by zobaczyć ich wersje enchiladas: Dobromiła, Siankoo, Mirabelka, Siaśka,Maggie, Martynosia, MałgosiaZ, Shinju .
Wpis bierze udział w akcji Hola Mexico3 organizowanej przez Shinju
______________
Zapraszam także na KONKURS, który się dzisiaj rozpoczął KLIK .
___________
Edit 11.05.: Nadszedł czas rozwiązania konkursu z Bonduelle. Powiem Wam tylko, że miałam wielki problem, dlatego to tyle trwało. Niesamowite ile świetnych prac stworzyliście. Nie spodziewałam się. Każda praca mnie bardzo cieszyła. Dziękuję Wam bardzo za udział. Nagrody powędrują do 2 osób. Postanowiłam wybrać jedną osobę piszącą i jedną tworzącą zdjęcie/grafikę.
Zwycięzcami są:
m.czapiewska z pracą: "Pan Szpinak... zamykam oczy i tak, już go widzę.
Wysoki, smukły, pachnący cygarami i dobrą whiskey. Ma ten niezwykły błysk w oku. Uśmiecha się szarmancko, jakby chciał powiedzieć "Może poznamy się bliżej? Nie jestem taki straszny, jak sobie mnie wyobrażasz". To ten typ, który przepuszcza w drzwiach fabryki kukurydzę. Ten, który pozdrawia mijającego go na hali produkcyjnej zielonego groszka.
Jest zawsze elegancki, dostojny. Cały do schrupania! "
oraz Ewa która przesłała zdjęcie i opis Pana Szpinaka:
"Pan Szpinak to sympatyczny przystojniak, który ma uśmiech od ucha do ucha, cały w kolorze nadziei. Jest niezwykle gościnny, dlatego świetnie czuje się w towarzystwie mieszkańców miasta Bonduelle. Pan Szpinak lubi towarzystwo, szczególnie na talerzu przyjaźni się z czosnkiem, świeżym masłem i suszonymi pomidorami. Razem z kukurydzą i groszkiem rozkręcają świetne imprezy i cudownie łechcą moje podniebienie. Uwielbiam te spotkania z nimi, wszak dają mi siłę, energię i wprawiają w dobry humor :)"
Zwycięzcom gratuluję i proszę o przesłanie na maila adresu do wysyłki nagród. Pozostałych zapraszam na obecnie trwający konkurs.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/05/Enchiladas-z-kurczakiem-Meksyk.html