ßßß
Bohaterem dzisiejszej potrawy jest mięso z indyka.A zamówienie na danie z tym składnikiem, złożyła Pani Karolina.Mam nadzieję, że moja propozycja zapiekanej cukinii z mięskiem,spotka się z uznaniem Pani Karoliny i jej rodziny.Warstwa warzywna
4 cukinie (880 g) - pokroić w drobną kostkę1 czerwona cebula (100 g) - pokroić na pół krążki3 ząbki czosnku (6 g)4 kolby młodej kukurydzy (65 g) - pokroić na krążki2 łyżki siemienia lnianego100 ml wodysok z 1/2 cytrynysok z 1/2 limonki4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki świeżo pokrojonego koperku + do posypania2 łyżki świeżo pokrojonej natki pietruszkiświeżo starty parmezansól, pieprzWarstwa mięsna
300 g piersi z indyka - pokroić w kostkę1 mała marchewka (70 g) - zetrzeć na tarce o drobnych oczkach1 mała pietruszka (60 g) - zetrzeć na tarce o drobnych oczkachświeżo starta skórka z 1/2 limonki1 łyżka soku z cytryny3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka papryki w proszkusól, pieprzZalewa jogurtowa400 g gęstego jogurtu greckiego1 łyżka syropu z agawy2 jajkaWarstwa warzywna
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek, dodać cebulę. Po 5 minutach domieszać cukinie, kukurydzę i dusić pod przykryciem przez 10 minut. W połowie duszenia domieszać wodę wymieszaną z sokiem z cytryny i limonki oraz siemię lniane, odkryć. Na koniec dodać koperek, natkę pietruszki i przyprawić solą i pieprzem.Warstwa mięsna
Pokrojone mięso wrzucić do miseczki, zalać oliwą i przyprawić solą, pieprzem oraz papryką, wymieszać. Następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć. Startą marchew, pietruszkę, skórkę z limonki wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do mięsa. Smażyć ok 1-2 minut.
Zalewa jogurtowaWszystkie składniki dokładnie połączyć.W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę warzywną i przykryć mięsną. Rozprowadzić zalewę z jogurtu.
Piec ok 30 minut w 180°C ( termoobieg 160°C ) aż góra się ładnie zapiecze, we wcześniej nagrzanym piekarniku.Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut.
Posypać parmezanem i koperkiem.
Wersja bez mięsa była równie smaczna i aromatyczna.
Smacznego życzy!Violaautorka przepisu
Kilka słów od autora:1. Jogurt można zastąpić śmietaną.2. Skórka z limonki nadaje potrawie bardzo silny aromat, który nie każda osoba toleruje. Można dany składnik pominąć lub zastąpić skórką z cytryny.3. Z podanej ilości składników otrzymałam 4 zapiekanki. 3 małe - okrągłe śr 10 cmx5 cm gł. x 2 szt, prostokątna 14x9x5 cm oraz jedną dużą 23x16x5 cm.Jogurt wykorzystany w przepisie,
zakupiony w Tesco - Coatbridge