Wykonanie
Propozycja na imprezowe przekąski.Do tych past można podać
krakersy, małe sucharki lub grube paluchy.

Pasta
paprykowo ciecierzycowa.1 puszka
ciecierzycy1/2 słoika pieczonej marynowanej
papryki, wypłukanej (do kupienia w Lidlu)1 ugotowane na twardo
jajkoszczypta kuminu1 ząbek
czosnku1-2 łyżki
oliwyWszystkie składniki oprócz
oliwy i kuminu należy zblenderować. Przełożyć do miseczki, posypać kuminem i polać
oliwą.

Pasta z
tuńczykiem.1 puszka
tuńczyka w sosie własnym2 ugotowane na twardo
jajka1/2 puszki
kukurydzy1 łyżka
majonezu1
czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
sól,
pieprz, poszatkowana
natka pietruszkiOdsączone kawałki
tuńczyka oraz
jajka blenderujemy na jednorodną pastę. Dodajemy
cebulę,
kukurydzę i
majonez. Doprawiamy
pieprzem i
solą. Na koniec można wrzucić garść
natki pietruszki. Mieszamy i przekładamy do miseczki.

Pasta z
serem pleśniowym.1 kostka
twarogu półtłustego1 kostka
sera pleśniowego typu Lazur2-3 łyżki
jogurtu greckiego, można zastąpić
śmietaną lub nawet
mlekiempieprz,
sól do smaku.Wszystkie składniki blenderujemy.
Sery można rozdrobnić najpierw widelcem.
Jogurt dodajemy partiami, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości, tzn. gęstej pasty. Dla przełamania monotonii można dodać 2 łyżki
pieprzu marynowanego.