ßßß
Jako pierwowzór wzięłam przepis mojego ukochanego bloga "Kwestia Smaku" . Zamieniłam gruszki na jabłka - bo jabłka zawsze mam w domu. Zamiast białej mąki wzięłam żytnią razową typ 2000, ale może być również pełnoziarnista pszenna 1850 ;) Zrezygnowałam z masła i wzięłam żółtka zmieszane z jogurtem naturalnym. Zamiast białego cukru posłodziłam ksylitolem. Można rownież zamiennie użyć np. syropu z agawy. Obszernie o zamiennikach białego cukru pisałam w moim ostatnim e-booku "10 sposobów na słodkie desery bez cukru". Tam również można się dowiedzieć dlaczego brązowy cukier nie jest lepszy niż biały i jak wybrać najlepszy syrop z agawy.Tymczasem zapraszam na moją wersję owoców pod kruszonką, czyli:CRUMBLE W WERSJI LIGHTSkładniki na ciasto70g mąki żytniej razowej2 łyżek jogurtu gęstego naturalnego2 żółtka2 łyżki ksylitoluszczypta wanilii w proszkuowoce4 jabłka80ml wody1/2 ł cynamonu
PrzygotowanieDo miski wsypujemy mąkę i ksylitol - mieszamy. Jedną ręką przerzucamy w misce mąkę, a drugą stopniowo wlewamy rozkłócone z jogurtem żółtka. i rozrabiamy dłonią ciasto - gnieciemy, scieramy z dłoni i gnieciemy znowu. Jeśli uda nam się zagnieść kulkę to możemy ją zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Jeśli nie będzie się kleić to takimi grudkami posypiemy owoce. Miskę odstawiamy i obieramy jabłka. Obrane kroimy w kawałki do garnuszka, podlewamy odrobiną wody, posypujemy cynamonem i dusimy kilka minut aż zaczną się rozpadać. Teraz nakładamy do żaroodpornego naczynia i albo posypujemy grudkami kruszonki, albo ucieramy kulkę ciasta na dużych oczkach tarki. Pieczemy około 25-35 minut, patrząc czy nie rumieni się za mocno.