Wykonanie
Tureckie smaki pochłaniają mnie bez reszty, szukam przepisów wertując bezustannie strony w
sieci i znajduję cuda :)Dzisiaj dla odmiany coś słodkiego, bo dawno nie było - zauważyliście? Bułeczki, które znalazłam tutaj klik są co prawda z nadzieniem słonym ale ponieważ z podobnym nadzieniem piekłam Sigara böreği, które możecie zobaczyć tutaj - klik to uznałam, że czas na nadzienie, za którym przepada moja połówka czyli
miód i wszelkiego rodzaju orzeszki. Ciasto oczywiście należy posłodzić:)Te bułeczki jeśli chcemy oczywiście trzymać się tureckich smaków można zrobić z nadzieniem
figowym lub
daktylowym i ja z pewnością takie nadzienie wypróbuję a dla tradycjonalistów może być nawet zwykłe słodkie nadzienie
serowe - polecam, bułeczki rozpływają się w ustach!P.S te bułeczki zabieram jutro na warsztaty z
rybą :)

przepis z tej strony klik z moimi zmianamiSkładniki na ciasto:4 szklanki
mąki,1/2 łyżki
drożdży instant ( zamieniłam na świeże )1 szklanka
mleka,1/2 szklanki
jogurtu naturalnego,1/2 szklanki
oleju roślinnego,1
jajko + 1
żółtko,1 łyżka
cukru ( dałam 2 łyżki
cukru + 1 łyżeczkę
cynamonu )1/2 łyżeczki
soli ( pominęłam )Składniki na farsz słony :500 g
twarogugarść
pietruszki natki,
sól i
pieprzSkładniki na słodki farsz mojego przepisu1/2 szklanki
pistacji1/2 szklanki
orzechów laskowych2 łyżki płynnego
miodu1 łyżka
wody + 2 łyżki
miodu do posmarowania wierzchuPrzygotowanie ciasta :
Mleko podgrzać (musi być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z
jogurtem,
cukrem i
drożdżami. Odstawić na 10 minut.
Jajko roztrzepać i wymieszać z
olejem.
Mąkę przesiać i dodać
sól. Powoli wlewać rozczyn
drożdżowy oraz
jajko z
olejem, zagniatając ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przynajmniej 10 minut, aż będzie jednolite, lśniące i będzie odchodzić od rąk. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.Przygotować nadzienie słone :
Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z posiekaną
natką pietruszki. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Przygotować nadzienie słodkie:Orzeszki rozdrobnić w malakserze, dodać dwie łyżki
miodu i wymieszać. Resztę
miodu podgrzać z łyżką
wody i odstawić,
syrop będzie potrzebny do posmarowania gorących bułeczek.Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko (na około pół centymetra) i wykrawać kółka. Każdy krążek naciąć z czterech stron na krzyż. Na środek ułożyć łyżeczkę nadzienia i zwijać różyczkę z ciasta zaczynając od przeciwstawnych "
płatków"Uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około pół godziny, aż lekko podrosną.
Żółtko roztrzepać widelcem z łyżeczką
wody. Posmarować bułeczki.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 15 minut, aż bułeczki zarumienią się.Dodaję do akcji:A taką róże otrzymałam od mego lubego :)