Wykonanie
żytnie naleśniki z gorącymi
śliwkami w miodzie i
cynamonie i
orzechami laskowymiwholewheat crepes with warm plums with honey and cinnamon and hazelnuts
Śliwki,
cynamon,
orzechy. Niech żyje jesień? Zdecydowanie. Naleśniki z nadzieniem, które po prostu rozpływa się w ustach./1 porcja/Naleśniki- 50g
mąki żytniej- 1
jajko- 1/4 szklanki
mleka- 100ml
wody gazowanej- 1 łyżeczka
oleju- szczypta
soliNadzienie- 5
śliwek- 1 łyżka
miodu- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 2 łyżki siekanych
orzechów laskowych- 1/3 łyżeczki ekstraktu z
waniliiPrzesianą
mąkę miksujemy z resztą składników i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy mus
śliwkowy:
śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do rondelka, mieszamy z
miodem,
orzechami,
cynamonem,
wanilią. Dusimy na małym ogniu ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając i opcjonalnie dolewając 2-3 łyżki
wody, aby zapobiec przypaleniu
owoców. Gotowy mus odstawiamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, a następnie nadziewamy musem.