ßßß Cookit - przepis na Gül poğaça czyli róża

Gül poğaça czyli róża

nazwa

Wykonanie

Tureckie smaki pochłaniają mnie bez reszty, szukam przepisów wertując bezustannie strony w sieci i znajduję cuda :)
Dzisiaj dla odmiany coś słodkiego, bo dawno nie było - zauważyliście? Bułeczki, które znalazłam tutaj klik są co prawda z nadzieniem słonym ale ponieważ z podobnym nadzieniem piekłam Sigara böreği, które możecie zobaczyć tutaj - klik to uznałam, że czas na nadzienie, za którym przepada moja połówka czyli miód i wszelkiego rodzaju orzeszki. Ciasto oczywiście należy posłodzić:)
Te bułeczki jeśli chcemy oczywiście trzymać się tureckich smaków można zrobić z nadzieniem figowym lub daktylowym i ja z pewnością takie nadzienie wypróbuję a dla tradycjonalistów może być nawet zwykłe słodkie nadzienie serowe - polecam, bułeczki rozpływają się w ustach!
P.S te bułeczki zabieram jutro na warsztaty z rybą :)
przepis z tej strony klik z moimi zmianami
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki,
1/2 łyżki drożdży instant ( zamieniłam na świeże )
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki oleju roślinnego,
1 jajko + 1 żółtko,
1 łyżka cukru ( dałam 2 łyżki cukru + 1 łyżeczkę cynamonu )
1/2 łyżeczki soli ( pominęłam )
Składniki na farsz słony :
500 g twarogu
garść pietruszki natki,
sól i pieprz
Składniki na słodki farsz mojego przepisu
1/2 szklanki pistacji
1/2 szklanki orzechów laskowych
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka wody + 2 łyżki miodu do posmarowania wierzchu
Przygotowanie ciasta :
Mleko podgrzać (musi być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z jogurtem, cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Jajko roztrzepać i wymieszać z olejem. Mąkę przesiać i dodać sól. Powoli wlewać rozczyn drożdżowy oraz jajko z olejem, zagniatając ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przynajmniej 10 minut, aż będzie jednolite, lśniące i będzie odchodzić od rąk. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie słone :
Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować nadzienie słodkie:
Orzeszki rozdrobnić w malakserze, dodać dwie łyżki miodu i wymieszać. Resztę miodu podgrzać z łyżką wody i odstawić, syrop będzie potrzebny do posmarowania gorących bułeczek.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko (na około pół centymetra) i wykrawać kółka. Każdy krążek naciąć z czterech stron na krzyż. Na środek ułożyć łyżeczkę nadzienia i zwijać różyczkę z ciasta zaczynając od przeciwstawnych "płatków"
Uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około pół godziny, aż lekko podrosną. Żółtko roztrzepać widelcem z łyżeczką wody. Posmarować bułeczki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 15 minut, aż bułeczki zarumienią się.
Dodaję do akcji:
A taką róże otrzymałam od mego lubego :)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/10/gul-pogaca-czyli-roza.html