ßßß Cookit - przepis na Tajlandzkie paszteciki rybne

Tajlandzkie paszteciki rybne

nazwa

Wykonanie

Najpyszniejsze paszteciki rybne jakie jadłam! oczywiście nazywać je możemy jak tylko chcemy...pulpeciki czy klopsy też dozwolone bo dlaczego nie! Są pyszne...nie sądziłam nawet, że aż tak będą nam smakowały! Nowa alternatywa dla ryb, które tak rzadko przyrządzam, a także dla burgerów które wszyscy uwielbiamy. Dziś z dodatkiem sałatki z ogórków i lekkiego makaronu vermicelli ... Weekendowy idealny obiad!
podpatrzone
Składniki: na 8szt
200g makaronu ryżowego vermicelli
400g białej ryby ( u mnie morszczuk )
jedna marchew
pęczek kolendry
biała część pora
4cm kawałek imbiru
szalotka
zielona papryczka chili
białko jaja
2 łyżki mąki kukurydzianej
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
łyżka słodkiego sosu chili
odrobina sezamu do posypania wierzchu
sól, pieprz do smaku
Makaron wrzucić do wrzątku, odczekać 3 minuty, zalać zimną wodą, odcedzić, podzielić na dwie równe części. Jedną część odłożyć a drugą grubo pokroić.
Rybę przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z imbirem.Marchew obrać i zetrzeć na długie cienkie paski lub pokroić julienne. Do zmielonej ryby dodać pokrojoną drobno kolendrę, szalotkę, por, chili, startą marchew, białko jaja, mąkę i na końcu wszystkie sosy oraz pokrojony grubo makaron. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie, doprawić solą i pieprzem. Formować małe pulpeciki, które następnie wrzucać na rozgrzany olej i smażyć do lekkiego zbrązowienia.
Składniki: na sałatkę z ogórków
2 świeże ogórki
2 łyżeczki cukru pudru
czerwona papryczka chili
pół pęczka kolendry
pół pęczka natki pietruszki
odrobina octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
Ogórki pokroić na pół plasterki, dodać pokrojoną drobno kolendrę i natkę oraz resztę składników, wymiesza. Paszteciki podawać z resztą odłożonego makaronu oraz sałatką ogórkową.
Smacznego:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/11/tajlandzkie-paszteciki-rybne.html