Wykonanie
2 piersi z
kury ok 180 g - oczyścić i pokroić w kostkę1
szalotka - obrać i pokroić1
jabłko ok 90 g - obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę1
marchewka ok 90 g - obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach1 łyżka świeżo posiekanej
natki1 łyżeczka świeżo posiekanej
kolendry1 płaska łyżeczka
imbiru w proszku1
jajkosól ( u mnie selerowa) i
pieprzoliwa do smażenia (opcjonalnie)
Mięso,
cebulę,
jabłko,
żółtko wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie domieszać startą
marchew,
natkę pietruszki,
kolendrę,
imbir i przyprawić
pieprzem i
solą. Przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie
białko ubić na sztywno i delikatnie lecz dokładnie wymieszać z
mięsem. Nakładać łyżką na rozgrzaną
oliwę, smażyć z obu stron na średniej temp. Swoje kotleciki smażyłam na niskiej temp. bez tłuszczu.Delikatne i bardzo soczyste.
Swoje kotleciki podałam z ugotowanym na parze
kalafiorem i
otrębową zasmażką.
Smacznego!Violaautorka przepisu
You can translate this
page with the translator on top of the
page of the left hand
side.