ßßß
2 piersi z kury ok 180 g - oczyścić i pokroić w kostkę1 szalotka - obrać i pokroić1 jabłko ok 90 g - obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę1 marchewka ok 90 g - obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach1 łyżka świeżo posiekanej natki1 łyżeczka świeżo posiekanej kolendry1 płaska łyżeczka imbiru w proszku1 jajkosól ( u mnie selerowa) i pieprzoliwa do smażenia (opcjonalnie)Mięso, cebulę, jabłko, żółtko wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie domieszać startą marchew, natkę pietruszki, kolendrę, imbir i przyprawić pieprzem i solą. Przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie białko ubić na sztywno i delikatnie lecz dokładnie wymieszać z mięsem. Nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na średniej temp. Swoje kotleciki smażyłam na niskiej temp. bez tłuszczu.Delikatne i bardzo soczyste.
Swoje kotleciki podałam z ugotowanym na parze kalafiorem i otrębową zasmażką.
Smacznego!Violaautorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.