ßßß Cookit - przepis na Sałatka na ciepło, z makaronu ryżowego i smażonych warzyw

Sałatka na ciepło, z makaronu ryżowego i smażonych warzyw

nazwa

Wykonanie

Kiedyś jadłam tyle azjatyckich potraw, że zaczęłam się obawiać o to, czy pewnego dnia nie obudzę się, ze skośnymi oczami.... W sumie nie byłoby to takie złe. Zawsze podobały mi się kobiety, o azjatyckim typie urody. W zasadzie miłość do kuchni dalekiego wschodu nigdy do końca nie przeminęła. Co jakiś czas serwuję chińskie, japońskie lub indyjskie dania, co nie zawsze spotyka się z entuzjazmem zakochanych jednie w kuchni polskiej i wiernych tylko jej, domowników.
Dziś proponuję sałatkę na ciepło, ze smażonymi warzywami i sezamem. Choć tego "na ciepło" nie trzeba się trzymać tak sztywno. Na zimno też jest pyszna.
- 2 garści makaronu ryżowego
- 5-7 grzybów mun
- zielona część pora
- papryka
- marchew
- 6 łyżek sezamu
- sos sojowy
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
Makaron ryżowy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzamy.
Grzyby mun również moczymy we wrzątku, co najmniej przez pół godziny.
Z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski. Marchew kroimy w słupki, a por w półtalarki.
Na suchej patelni prażymy sezam, aż będzie lekko zarumieniony.
Następnie na drugiej patelni rozgrzewamy olej (musi być naprawdę bardzo dobrze rozgrzany). Wrzucamy pokrojoną paprykę i smażymy (ok. 2 minuty) często i szybko mieszając. Następnie dorzucamy grzyby, paprykę i marchew i w podobny sposób smażymy wszystko kolejne 3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy makaron.
Sałatkę przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Podajemy zanim wystygnie.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2013/09/saatka-na-ciepo-z-makaronu-ryzowego-i.html