Wykonanie
            Wreszcie udało mi się znaleźć odpowiednie składniki, które rewelacyjnie komponują się z 
tofu... że ja na to nie wpadłam wcześniej! To moje trzecie podejście do 
tofu... za pierwszym razem był grillowany szaszłyk z 
tofu i warzyw, którego nie dało się zjeść więc wylądował w koszu - co za wstyd! kolejne podejście to smarowidło z 
tofu i 
ziół, które również totalnie nie było w moim guście.. za to dzisiejszy eksperyment jest godny pochwały - 
serio! Dla osób, którym do tej 
pory nie udało się przekonać do wpisania słynnego, paskudnego, bez 
smakowego tofu, polecam wypróbować ten oto przepis poniżej :) i oczywiście napisać tutaj pod tym postem efekty smakowe bo jestem strasznie ciekawa waszej opinii!! Do dzieła zatem...

przepis własnySkładniki:180g 
sera sojowego tofu ( użyłam firmy Provita )2 płaskie łyżeczki 
curry w proszku2 cm kawałek 
imbiru pociętego na mniejsze kawałkisok z połowy 
limonkisok z połowy 
cytryny1 łyżka 
octu ryżowego1 płaska łyżka 
miodu1 łyżka ciemnego 
sosu sojowego3 łyżki 
oleju sezamowego1/2 czerwonej 
papryczki chili2 ząbki 
czosnkuDodatkowo:
sałata mix ( u mnie z 
burakiem )prażone 
pestki dynikawałki świeżego 
ananasaolej do smażeniaDresing do 
sałaty:2 łyżeczki 
oleju sezamowego1 łyżeczka 
miodusok z połowy 
cytrynyświeżo zmielony 
pieprzWszystko dobrze wstrząsnąć i odstawić.Przygotowanie 
tofu:Wszystkie składniki za wyjątkiem 
tofu, wrzucić do blendera i zmiksować.
Tofu pokroić na kostki i włożyć do naczynia z przygotowaną marynatą, wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.Rozgrzać 
olej, marynowane 
tofu przełożyć do miseczki z 
mąką kukurydzianą (marynatę zachować ) i dobrze wymieszać (zrobić to tuż przed zanurzeniem w gorącym 
oleju ), panierowane 
tofu wrzucać na skwierczący 
olej ( kostki były całe zanurzone ) Smażenie 
tofu do dosłownie chwila, przy tak wysokiej temperaturze szybko się rumieni więc należy uważać by się nie spalił.Usmażone 
tofu wyłożyć na drewnianą deseczkę, w tym czasie 
sałatę delikatnie wymieszać z przygotowanym dresingiem, wyłożyć ją na talerz lub desce jak u mnie, 
tofu przełożyć na 
sałatę, dodać pokrojone 
ananasy, posypać 
pestkami dyni i polać wierzch pozostałą marynatą.Mam nadzieje, że będzie Wam smakowało:)Smacznego!
