Wykonanie
Wreszcie udało mi się znaleźć odpowiednie składniki, które rewelacyjnie komponują się z
tofu... że ja na to nie wpadłam wcześniej! To moje trzecie podejście do
tofu... za pierwszym razem był grillowany szaszłyk z
tofu i warzyw, którego nie dało się zjeść więc wylądował w koszu - co za wstyd! kolejne podejście to smarowidło z
tofu i
ziół, które również totalnie nie było w moim guście.. za to dzisiejszy eksperyment jest godny pochwały -
serio! Dla osób, którym do tej
pory nie udało się przekonać do wpisania słynnego, paskudnego, bez
smakowego tofu, polecam wypróbować ten oto przepis poniżej :) i oczywiście napisać tutaj pod tym postem efekty smakowe bo jestem strasznie ciekawa waszej opinii!! Do dzieła zatem...

przepis własny
Składniki:
180g
sera sojowego tofu ( użyłam firmy Provita )
2 płaskie łyżeczki
curry w proszku
2 cm kawałek
imbiru pociętego na mniejsze kawałki
sok z połowy
limonkisok z połowy
cytryny1 łyżka
octu ryżowego1 płaska łyżka
miodu1 łyżka ciemnego
sosu sojowego3 łyżki
oleju sezamowego1/2 czerwonej
papryczki chili2 ząbki
czosnkuDodatkowo:
sałata mix ( u mnie z
burakiem )
prażone
pestki dynikawałki świeżego
ananasaolej do smażenia
Dresing do
sałaty:
2 łyżeczki
oleju sezamowego1 łyżeczka
miodusok z połowy
cytrynyświeżo zmielony
pieprzWszystko dobrze wstrząsnąć i odstawić.
Przygotowanie
tofu:
Wszystkie składniki za wyjątkiem
tofu, wrzucić do blendera i zmiksować.
Tofu pokroić na kostki i włożyć do naczynia z przygotowaną marynatą, wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.
Rozgrzać
olej, marynowane
tofu przełożyć do miseczki z
mąką kukurydzianą (marynatę zachować ) i dobrze wymieszać (zrobić to tuż przed zanurzeniem w gorącym
oleju ), panierowane
tofu wrzucać na skwierczący
olej ( kostki były całe zanurzone ) Smażenie
tofu do dosłownie chwila, przy tak wysokiej temperaturze szybko się rumieni więc należy uważać by się nie spalił.
Usmażone
tofu wyłożyć na drewnianą deseczkę, w tym czasie
sałatę delikatnie wymieszać z przygotowanym dresingiem, wyłożyć ją na talerz lub desce jak u mnie,
tofu przełożyć na
sałatę, dodać pokrojone
ananasy, posypać
pestkami dyni i polać wierzch pozostałą marynatą.
Mam nadzieje, że będzie Wam smakowało:)
Smacznego!