ßßß Cookit - przepis na Marynowane tofu w sałatce

Marynowane tofu w sałatce

nazwa

Wykonanie

Wreszcie udało mi się znaleźć odpowiednie składniki, które rewelacyjnie komponują się z tofu... że ja na to nie wpadłam wcześniej! To moje trzecie podejście do tofu... za pierwszym razem był grillowany szaszłyk z tofu i warzyw, którego nie dało się zjeść więc wylądował w koszu - co za wstyd! kolejne podejście to smarowidło z tofu i ziół, które również totalnie nie było w moim guście.. za to dzisiejszy eksperyment jest godny pochwały - serio! Dla osób, którym do tej pory nie udało się przekonać do wpisania słynnego, paskudnego, bez smakowego tofu, polecam wypróbować ten oto przepis poniżej :) i oczywiście napisać tutaj pod tym postem efekty smakowe bo jestem strasznie ciekawa waszej opinii!! Do dzieła zatem...
przepis własny
Składniki:
180g sera sojowego tofu ( użyłam firmy Provita )
2 płaskie łyżeczki curry w proszku
2 cm kawałek imbiru pociętego na mniejsze kawałki
sok z połowy limonki
sok z połowy cytryny
1 łyżka octu ryżowego
1 płaska łyżka miodu
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego
1/2 czerwonej papryczki chili
2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
sałata mix ( u mnie z burakiem )
prażone pestki dyni
kawałki świeżego ananasa
olej do smażenia
Dresing do sałaty:
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
świeżo zmielony pieprz
Wszystko dobrze wstrząsnąć i odstawić.
Przygotowanie tofu:
Wszystkie składniki za wyjątkiem tofu, wrzucić do blendera i zmiksować.
Tofu pokroić na kostki i włożyć do naczynia z przygotowaną marynatą, wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.
Rozgrzać olej, marynowane tofu przełożyć do miseczki z mąką kukurydzianą (marynatę zachować ) i dobrze wymieszać (zrobić to tuż przed zanurzeniem w gorącym oleju ), panierowane tofu wrzucać na skwierczący olej ( kostki były całe zanurzone ) Smażenie tofu do dosłownie chwila, przy tak wysokiej temperaturze szybko się rumieni więc należy uważać by się nie spalił.
Usmażone tofu wyłożyć na drewnianą deseczkę, w tym czasie sałatę delikatnie wymieszać z przygotowanym dresingiem, wyłożyć ją na talerz lub desce jak u mnie, tofu przełożyć na sałatę, dodać pokrojone ananasy, posypać pestkami dyni i polać wierzch pozostałą marynatą.
Mam nadzieje, że będzie Wam smakowało:)
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/07/marynowane-tofu-w-saatce-idealne.html