ßßß
 
            
         Składniki:1 kg dużych krewetek (obranych i oczyszczonych)Marynata:6 łyżek oleju sezamowego2 łyżki ryżowego octu winnego2 łyżki sosu sojowego2 łyżki płynnego miodu1 łyżka ketchupu2 duże ząbki czosnkupół łyżeczki suszonego imbiru (lub świeżego- 1 łyżeczka)1 łyżeczka płatków chili (lub pasty chili- wg gustu)skórka i sok z jednej limonki1 ananas, płynny miód i szczypiorek do podaniaWykonanie:Krewetki opłucz i osusz. W misce połącz wszystkie składniki marynaty. Wrzuć do niej krewetki. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy przyjdzie pora grillowania wykładaj krewetki na ruszy i piecz je ok 2-3 minuty z każdej strony. Aż lekko się przyrumienią. Nie grilluj ich zbyt długo bo staną się gumowate. Ananasa pokrój w plastry i usuń zdrewniały środek. Posmaruj każdy plaster odrobiną miodu i grilluj kilka minut. Na każdy plaster ananasa rozłóż kilka krewetek i posyp posiekanym szczypiorkiem. Możesz także z ananasa i krewetek przygotować szaszłyki.Smacznego!
Składniki:1 kg dużych krewetek (obranych i oczyszczonych)Marynata:6 łyżek oleju sezamowego2 łyżki ryżowego octu winnego2 łyżki sosu sojowego2 łyżki płynnego miodu1 łyżka ketchupu2 duże ząbki czosnkupół łyżeczki suszonego imbiru (lub świeżego- 1 łyżeczka)1 łyżeczka płatków chili (lub pasty chili- wg gustu)skórka i sok z jednej limonki1 ananas, płynny miód i szczypiorek do podaniaWykonanie:Krewetki opłucz i osusz. W misce połącz wszystkie składniki marynaty. Wrzuć do niej krewetki. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy przyjdzie pora grillowania wykładaj krewetki na ruszy i piecz je ok 2-3 minuty z każdej strony. Aż lekko się przyrumienią. Nie grilluj ich zbyt długo bo staną się gumowate. Ananasa pokrój w plastry i usuń zdrewniały środek. Posmaruj każdy plaster odrobiną miodu i grilluj kilka minut. Na każdy plaster ananasa rozłóż kilka krewetek i posyp posiekanym szczypiorkiem. Możesz także z ananasa i krewetek przygotować szaszłyki.Smacznego!