Wykonanie
            
Lubimy chińszczyznę, lubimy mieszać smaki i kombinować...Poniższy przepis jest zainspirowany przepisem ze strony kwestiasmaku.com .Składniki dla 2 osób:1 mała 
pierś z kurczaka lub połówka dużejpół małego 
ananasamłoda cebulka razem ze 
szczypiorkiemmałe 
chili2 ząbki 
czosnku2 cm 
imbirulimonka1 łyżeczka 
pieprzu cayenne4 łyżki 
sosu sojowegołyżka 
cukru trzcinowegołyżka 
octu ryżowegołyżka 
oleju sezamowegooliwa do smażeniagarść 
kolendryszklanka 
ryżu basmatiszczypta 
szafranuKurczaka kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z wyciśniętym 
czosnkiem, startym 
imbirem, 2 łyżkami 
sosu sojowego, 
sokiem z połowy 
limonki, 
pieprzem cayenne, odstawiamy na godzinkę albo dłużej do lodówki.
Ananasa kroimy na małe kawałki, mieszamy z 2 łyżkami 
sosu sojowego, 
sokiem z połowy 
limonki, 
cukrem, 
octem, odstawiamy na godzinkę albo dłużej do lodówki.W woku rozgrzewamy 
oliwę, obsmażamy kawałki 
kurczaka, 
ananasa, wlewamy obydwie marynaty, dodajemy pokrojoną 
cebulkę ze 
szczypiorem, pokrojone na paseczki 
chili (bez pestek), polewamy 
olejem sezamowym, posypujemy 
kolendrą (ja akurat nie miałam) i podajemy z 
szafranowym ryżem basmati.
Ryż szafranowy - szczyptę 
szafranu zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy szklankę 
ryżu, gotujemy pod przykryciem 7 minut.