ßßß Cookit - przepis na Chińskie żeberka BBQ

Chińskie żeberka BBQ

nazwa

Wykonanie

Nie przepadam za żeberkami ale chyba dlatego, że albo nie umiem ich przyrządzić albo mam złe przepisy. Właściwie to powinnam powiedzieć w czasie przeszłym bo od tego przepisu zaczęłam je lubić. Żeberka jak smakują to każdy wie ale ten sosik jest wspaniały. Bardzo polecam. Jest to kolejny wspaniały przepis znaleziony u Moniki .
Składniki:
1 kg żeberek
½ szklanki sosu hoisin
¼ szklanki wody
¼ szklanki octu ryżowego
¼ szklanki miodu
¼ szklanki sosu sojowego
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka suszonych płatków chili
1 łyżka przyprawy 5 smaków
Żeberka dokładnie opłukać i pokroić na jednosegmentowe kawałki. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki i marynować mięso minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.W garnku rozgrzać olej i podsmażyć żeberka aż lekko zbrązowieją. Zalać marynatą i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin lub dopóki mięso nie zacznie łatwo odchodzić od kości. Ściągnąć wtedy przykrywkę, aby płyn się zredukował, czyli gotować jeszcze około 20 minut. Podajemy polane sosem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/04/Chinskie-zeberka-BBQ.html