Wykonanie
            Sos hoisin jest typowym sosem kuchni chińskiej. Słodko-pikantny w smaku, sporządzany jest na bazie soi i 
śliwek, z 
przyprawami, o czerwono-brązowej barwie i gęstej konsystencji, stosowany jako dip do potraw kuchni kantońskiej, zwłaszcza do 
żeberek wieprzowych, do drobiu i warzyw. U mnie tym razem, z kotletami schabowymi i zapewniam,że warto. Poza tym, danie jest szybkie w przygotowaniu, a podałam je z jedwabistym puree Gordona Ramsaya .Kotlety wieprzowe w glazurze z 
sosu hoisin (2 porcje)Składniki:2 duże plastry 
schabu lub 4 mniejsze1/2 szklanki 
sosu hoisin1/4 szklanki 
sosu sojowego2 łyżki 
oleju sezamowego2 łyżki 
octu ryżowego2 ząbki 
czosnku przeciśnięte przez praskę1 łyżka startego na tarce świeżego 
imbiru1/2 
papryczki chilli,pokrojonej w cienkie plasterki1/4 szklanki 
mioduolej do smażeniaPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 180 oC.W misce wymieszaj 
sos hoisin,
sos sojowy,
olej sezamowy,
ocet ryżowy,
czosnek,
imbir i 
chilli.Umyte i osuszone plastry 
schabu włóż do marynaty i dokładnie pokryj je warstwą sosu.Przelej marynatę do rondelka i wmieszaj 
miód. Następnie podgrzewaj na średnim ogniu ok. 10 min, aż trochę zgęstnieje.Rozgrzej na dużym ogniu 
olej na patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i zrumień plastry 
schabu przez 3 min z każdej strony (moje miały ok. 1,5 cm grubości, grubsze należy podsmażyć troszkę dłużej).Polej plastry przygotowaną marynatą i przełóż patelnię do nagrzanego piekarnika na około 10 min, lub do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 
mięsa 68 oC (używam termometru kuchennego do sprawdzania). Jeżeli nie posiadasz odpowiedniej patelni, przełóż zrumieniony 
schab do naczynia żaroodpornego, polej marynatą i wstaw do piekarnika.Wyjmij 
schab z piekarnika i odstaw na kilka minut.Ja podałam z puree ziemniaczanym i 
brokułami ugotowanymi na parze.Smacznego!

Share the post "Kotlety wieprzowe w glazurze z 
sosu hoisin"




