Wykonanie
            Zimno nie odpuszcza, więc w naszej kuchni raczej treściwsze dania. Kuchnia chińska 
daje tutaj multum pomysłów. Dania z woka kojarzą się nam z szybką kuchnią, ale dziś 
żeberka z woka na sposób kantoński. Tutaj trzeba się nieco pomęczyć, chociaż warto. Głównym składnikiem marynaty jest 
sos hoisin. Można go nabyć w sklepach z kuchnią azjatycką. Moim zdaniem to dobra inwestycja. Jest bardzo wydajny a do tego to pyszny dodatek do 
mięs, drobiu i gotowanych warzyw :)Składniki:1,5 kg 
wieprzowych żeberek, pokrojonych1 łyżka 
oleju arachidowego1/4 szklanki 
sosu hoisin2 łyżki 
sosu sojowego ciemnego2 łyżki słodkiego sosu 
chilli2 ząbki 
czosnku, zmiażdżone2 łyżeczki świeżego 
imbiru, utartego2 łyżki 
miodułyżka 
cukru1/4 łyżeczki 
przyprawy pięć smaków1/4 szklanki 
wytrawnego sherryNa woka wlać 
wodę, zagotować, wrzucić do niej 
żeberka i gotować ok. 5 minut bez przykrycia aż zmiękną. Odcedzić.Rozgrzać 
olej w woku (można zastąpić dużą patelnią o grubym dnie) i smażyć w nim partiami 
żeberka, aż zbrązowieją. Wyjąć z woka. Wrzucić 
czosnek, 
imbir, 
przyprawy i zalać 
sosem hoisin z 
miodem i 
sherry. Mieszankę zagotować. Dodać 
żeberka i razem gotować 10 minut. 
Mięso należy cały czas obracać, aby 
wieprzowina dokładnie obtoczyła się gęstniejącym sosem. Podawać z 
ryżem.
