ßßß
Na początek małe wyznanie .. cierpię ostatnio ( pewnie tak jak my wszyscy ) na brak dziennego światła. Nie mam czym się doświetlić i na dodatek coś mi nie wychodzą zdjęcia ani estetyczne ułożenia jedzenia na talerzu... Nie mniej jednak zapewniam Was, że wszystkie publikowane potrawy były bardzo smaczne i są warte odtworzenia.Składniki :żeberkapół opakowania ketchupu pikantnego ( proporcje zależą od ilości mięsa)3 czubate łyżki płynnego miodu3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 płaska łyżeczka imbiru2 łyżki sosu sojowego ciemnego2 łyżeczki lub 2 łyżki chili ( w zależności od stopnia ostrości jaki chcemy uzyskać)olej do posmarowania grilla ( patelni grillowej lub foli/papieru w piekarniku)+ ziemniaki z tego przepisu - http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/06/oryginalny-ziemniak.htmlPrzygotowanie :Składniki marynaty : ketchup, miód, imbir, czosnek, chili, sos sojowy- dokładnie mieszam.Żeberka kroję w kawałki i nacieram marynatą.Chowam do lodówki - im dłużej tym lepiej , idealnie na całą noc, ale ja zazwyczaj odstawiam na godzinę czy też dwie.Rozgrzewam elektrycznego grilla, smaruje go olejem i układam żeberka. ( można spróbować na patelni lub w piekarniku )Grilluje aż będę gotowe , około 40-50 minut.Podaję z ziemniakami ze śmietaną i sosem chili.