Wykonanie
Lubię ugotować mojemu mężowi coś typowo męskiego. Tym razem wybór padł na
kiełbaski w pikantnym, bardzo wyraźnym w smaku sosie.8 kiełbasek o długości 10 cm200 ml pikantnego
ketchupu2 ząbki
czosnku2 łyżki
miodu2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
chilli lub harissy1 łyżeczka
imbiru.W naczyniu żaroodpornym wymieszałam
ketchup, wyciśnięty
czosnek,
miód,
sos sojowy, harissę i
imbir. Ułożyłam
kiełbaski obtaczając je w glazurze. Odstawiłam do lodówki.6
ziemniaków obrałam, umyłam i pokroiłam na ósemki. Na blaszce z piekarnika ułożyłam papier do pieczenia, wyłożyłam na niego
ziemniaki,
skropiłam olejem i obsypałam
przyprawą do ziemniaków. Włożyłam
ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Kiedy
ziemniaki piekły się już 20 minut, wyjęłam
kiełbaski z lodówki i włożyłam do piekarnika na poziom poniżej
ziemniaków.
Kiełbasa i
ziemniaki mają teraz siedzieć w piekarniku 15 minut.
Kiełbasę piekłam bez przykrycia, dbając, aby sos nie ściekał z kiełbasek.Podałam z
ziemniakami, ale oczywiście będzie smakowało również z
chlebem :)
Przepis pochodzi z książki
Kiełbaski i
parówki na różne sposoby .