Wykonanie
            Składniki2 porcje:
Kurczak w marynacie:1 pojedyncza 
pierś kurczaka1/2 łyżeczki 
słodkiej papryki1/2 - 1 łyżeczki 
ostrej papryki2 ząbki 
czosnku1 łyżka 
soku z cytryny lub 
limonki1 łyżka startego 
imbiruAnanas w marynacie:1 mały lub średni świeży 
ananas2 łyżki 
sosu sojowego1 łyżka płynnego 
miodu2 łyżeczki 
cukru trzcinowego2 łyżki 
octu ryżowegosok z 1/2 
limonki lub 
cytrynyoraz:2 łyżki 
oleju roślinnego1 duża 
papryczka chili3 gałązki 
szczypiorku lub 2 
dymkiPrzygotowanie
Kurczaka pokroić na paseczki, włożyć do miski, dodać składniki marynaty: szczyptę 
soli, 
papryki w proszku, starty 
czosnek, 
sok z cytryny, 
imbir. Wymieszać i odstawić na pół godziny (lub dłużej - do czasu aż 
mięso będzie w temperaturze pokojowej).Do drugiej miski włożyć kawałki obranego 
ananasa i dodać resztę składników marynaty: 
sos sojowy, 
miód, 
cukier, 
ocet ryżowy, 
sok z limonki. Wymieszać i odstawić na pół godziny.Do woka wlać 1 łyżkę 
oleju lub 
oliwy, podgrzać, dodać kawałki 
kurczaka z marynatą i obsmażać przez około 3 - 4 minuty co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną świeżą 
papryczkę chili i 
szczypiorek pokrojony na 4 cm kawałki lub posiekaną 
dymkę. Po obsmażeniu zdjąć wszystko z woka i wyłożyć na talerz.Do woka włożyć 
ananasa bez marynaty (marynaty nie wylewać!), dodać 1 łyżkę 
oliwy lub 
oleju i obsmażać go przez około 2 - 3 minuty, wlewając po łyżce marynatę gdyby 
ananas zaczynał przywierać do dna patelni.Na koniec wlać pozostałą marynatę, odłożonego 
kurczaka, zagotować, trzymać jeszcze na ogniu przez chwilkę aby smaki się połączyły.WskazówkiDanie można podawać z 
ryżem, skropić 
olejem sezamowym i posypać świeżą 
kolendrą.
