Wykonanie
Jadłam już kilka różnych wersji szarlotki np: z
dynią klik na
orzechowym spodzie, z
morelami klik, z
rabarbarem i tę którą widzicie poniżej... jest pyszna, aromatyczna, słodko kwaśna i ma odrobinę pikanterii przez dodatek
konfitury z melonowej, która w
sumie ma zastosowanie do
serów a w jej składzie znajduje się
chrzan... koniecznie musiałam wypróbować jej smak i aromat w cieście i padło na szarlotkę, która okazuje się być idealną szarlotką na na każdy dzień, na pogodę i niepogodę, na lato i zimę, na smutki i radość.. po prostu ma wszystko co
daje szczęście :)Dziękuję Smaki Południa :)


przepis własnySkładniki:na kruche ciasto170g
mąki pszennej tortowej120g zimnego
masła2 łyżki mielonych
migdałówżółtko1 łyżka kwaśnej
śmietanyZ wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat
mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.Składniki: na farsz4 duże twarde kwaskowe
jabłkagarść świeżego
tymiankusok z połowy
cytrynyjedna
pomarańcza + sok3 łyżeczki
konfitury z melonowej firmy Biffi klik2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejdwa
białka + 5 łyżek
cukru3/4 szklanki
cukru do
jabłekłyżka
płatków migdałowychPrzygotowanie:Do garnka wycisnąć sok z połowy
cytryny, dodać odfiletowane
pomarańcze oraz sok, obrane i pokrojone w kostkę
jabłka oraz
cukier, wstawić wszystko na gaz i gotować aż
jabłka zaczną się lekko rozpadać, wtedy dodać
konfiturę z
mango i drobno posiekany
tymianek, jeszcze chwilę pogotować, na końcu dodać
mąkę ziemniaczaną, wymieszać i ostudzić. W tym czasie ubić na sztywno
białka z
cukrem, ostudzoną masę
jabłkową wyłożyć na wypieczony spód tarty, nałożyć ubite
białka, posypać
migdałami i wsunąć do piekarnika na 10 minut do zrumienienia. Po upieczeniu ostudzić najlepiej przez noc, wtedy
jabłka będą ścisłe i nie będzie problemu z krojeniem tarty.Smacznego:)