Wykonanie
Tak się składa, że co roku, w jeden wrześniowy weekend, organizowane jest w Skierniewicach Święto Kwiatów
Owoców i Warzyw . Do tej
pory na ŚKOiW chodziłam tylko wieczorem. Ze znajomymi na jakieś
piwo czy gofra, czasem na koncerty (np. jak był Kult :), pokaz sztucznych ogni i kupić jakąś pierdółkę, ew. obejrzeć kwiatki.Dopiero w tym roku, kiedy jestem na diecie, w programie imprezy rzucił mi się w oczy konkurs na Skierlotkę, czyli skierniewicką szarlotkę. Podobno to już tradycja. Nie wiem, bo nigdy o 12 nie bywałam na tymże święcie. No, raz, jak pracowałam na jednym ze stoisk pewnej firmy kosmetycznej, ale mniejsza o to ;)Postanowiłam w tym roku spróbować swoich sił.Chciałam żeby ciasto się czymś wyróżniało, żeby nie była to najzwyklejsza szarlotka. Zastanawiałam się nad dodaniem przeróżnych dodatków. Ostatecznie wygrały
migdały. Osobiście uważam, że z
jabłkami komponują się wyśmienicie! Nawet nie żałuję, że nie dałam
cynamonu, który uwielbiam. Trochę się przez to boję, że prezydent nie wybierze mojego ciasta, bo przyzwyczajony jest do czego innego i nie doceni odrobiny oryginalności. Ale myślę, że jakoś to przeżyję :)

(kliknij obrazek żeby powiększyć)To jest ciasto próbne, żeby sprawdzić jak się uda mój pomysł.
Smakowo super, że tak nieskromnie
powiem :) Z resztą zebrałam już bardzo pochlebne opinie. Za to stwierdziłam, że zrobię wyższe ciasto i dam dwa
razy więcej
jabłek na konkurs w niedzielę :) i trochę więcej
masła do ciasta.I jeszcze jedno - jak myślicie, paski z ciasta na wierzchu też posmarować białkiem? czy to dobrze wygląda jak listki są ciemniejsze?

(kliknij obrazek żeby powiększyć)(czyli skierniewicka szarlotka z
migdałami)składniki:- 500 g
mąki pszennej- 200 g
masła- 200 g
cukru + 2 łyżki- 2
żółtka- 2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%- szczypta
soli- 1
białko (do posmarowania)- 1,5 kg
jabłek (1kg antonówek, 0,5kg paula-red)- 2 op
cukru migdałowego (po 16g)- skórka otarta z 1
cytryny- 50g
płatków migdałowych- kilka kropli
aromatu migdałowego (lub łyżka
amaretto)
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Włożyć do miski i zasypać
cukrem migdałowym i 2 łyżkami
białego cukru, wymieszać ze
skórką z cytryny, kilkoma kroplami aromatu i połową
migdałów. Odstawić na 2 godziny, następnie odsączyć z soku.
Mąkę posiekać z
masłem, dodać
żółtka, 300g
cukru śmietanę i
sól. Ciasto zagnieść, wyrobić i włożyć do lodówki na 2 godziny, owinięte w folię spożywczą.Schłodzone ciasto podzielić na 2 części.Jedną rozwałkować i wyłożyć nią dno formy (ok. 21,5 x 26cm). Posmarować roztrzepanym
białkiem, ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 160ºC przez 15 minut.Na podpieczonym cieście ułożyć równą warstwę z plastrów
jabłek, posypać resztą
migdałów, przykryć pozostałym rozwałkowanym
ciastem, ewentualnie pociętym we wzory, wysmarować
białkiem. Piec jeszcze 60-70 minut w temperaturze 160ºC.

(kliknij obrazek żeby powiększyć)